Als we het hebben over de klimaatcrisis, staat de klok op vijf voor twaalf. Het is tijd om in actie te komen en zoals klimaatrapporten ons vertellen: veel processen zijn al niet meer onomkeerbaar. Hoog tijd om te doen wat we kunnen, zou je zeggen. Maar waar het ene bedrijf vleesvermindering aanmoedigt, trekt de overheid haar handen er vanaf.

Vegetarische maaltijden

Even terug, waar hebben het nu over? Luchtvaartmaatschappij KLM heeft aangekondigd in de toekomst geen vlees en vis meer op het menu te zetten. Tenminste, in de economy class, want in de business class is het nog wél mogelijk een stuk vlees op je vliegtuigbord te krijgen. Een kwestie van klant is koning? In ieder geval stelt KLM dat deze verandering geen bezuinigingsmaatregel is. “Dit gaat om een vergroening van ons aanbod”, stelt directeur customer experience Boet Kreiken.

Lees ook

De ecologische voetafdruk
Hoewel vliegen en een duurzaam bestaan niet direct aan elkaar worden gekoppeld, is het menu aanpassen in ieder geval een ‘groen’ signaal van KLM. “We kijken naar onze totale ecologische voetafdruk. Dus naast zuiniger vliegtuigen, ook een groener menu”, zegt Kreiken in de Telegraaf. En dat er een verband bestaat tussen onze vleesconsumptie en het klimaat, moge inmiddels duidelijk zijn.

Volgens de overheid is vleesconsumptie te ‘politiek gevoelig’

Waar KLM als groot bedrijf de bovengenoemde maatregel heeft afgekondigd, trok juist de Nederlandse overheid haar handen van de kwestie ‘vleesconsumptie’ af. Waar de overheidscampagne ‘Iedereen doet wat!’ - erop gericht om burgers meer klimaatbewust te maken - eerder opriep om minder vlees te eten, is deze boodschap nu uit de campagne verdwenen. Waarom precies? Volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit is het onderwerp te ‘politiek gevoelig’.

Lees ook:

Vlees-consuminderen: waarom?
Er is dus nogal wat te doen rondom het verminderen van de vleesconsumptie. Maar wat levert het eigenlijk op? “Door 100 gram minder vlees te eten per week, verlaag je je milieu-impact al met 7 tot 10 procent”, laat een woordvoerder van het Voedingscentrum weten aan de Volkskrant. Mannen in Nederland eten gemiddeld 900 gram vlees per week en vrouwen zo’n 600 gram, terwijl 500 gram genoeg is, stelt het Voedingscentrum. Daarnaast zijn dierlijke producten in ons dieet verantwoordelijk voor 60 procent van de voedsel gerelateerde uitstoot van broeikasgassen, schrijft milieuorganisatie Greenpeace. Nog niet overtuigd van het belang van vleesvermindering? “Vee drinkt een derde van al ons drinkwater op”, vervolgen zij.

Het schrappen van dit advies is echt een gemiste kans

En toch heeft de overheid het advies om minder vlees te eten uit de campagne verwijderd. Op zijn minst gezegd een opvallend besluit. “Het schrappen van dit advies is echt een gemiste kans”, zegt Marleen Onwezen, onderzoeker van consumentengedrag aan de Wageningen Universiteit bij Radio 1. Volgens haar krijgt het onderwerp te weinig aandacht. “Juist omdat minder vlees eten veel impact heeft op de CO2-uitstoot.”

Verschuif de norm
Haar advies? Stoppen met de uitspraak ‘we eten te veel vlees’, daarmee wordt namelijk gesuggereerd dat veel vlees eten de norm is. “Het is effectiever om te zeggen dat steeds meer mensen vegetarisch gaan eten”, daarmee verschuif je de norm, legt wetenschapper Onwezen uit.

Dat de discussie rondom onze vleesconsumptie voorlopig nog niet voorbij is, hebben de uiteenlopende gebeurtenissen van afgelopen week weer bewezen. En waar de één het besluit van KLM een populistische manier van scoren vindt, en de ander het eens is met de overheid dat vleesconsumptie politiek gevoelig ligt, kan niemand nog om de klimaatimpact van de vleesindustrie heen. Dus, kies jij weleens voor de vega-optie?