Keuringsdienst van Waarde - supermarktgids - zuivel

Alles op een rij:

  • Het verschil tussen yoghurt en kwark? Kwark is officieel een type kaas met meer eiwit en vet, terwijl yoghurt gezuurde melk is met minder eiwit en vet. Meer weten>
     
  • Twijfel je tussen margarine en boter? Margarine is gemaakt van plantaardige oliën en bevat minder verzadigd vet dan boter. Daarmee is het geschikter om op je brood te smeren. Terwijl boter, van dierlijke ingrediënten en met meer verzadigd vet, handiger is voor bakken. Meer weten>
     
  • Waarom is vla geel? Dat komt omdat er vroeger eierdooiers gebruikt werden om vanillevla te maken. Supermarkten gebruiken nu vaak kleurstoffen als kurkuma of caroteen. Meer weten>
     
  • Het verschil tussen rauwe, verse en houdbare melk? Rauwe melk komt onbehandeld rechtstreeks van de koe, verse melk is 15 seconden verhit op 72 graden en houdbare melk enkele seconden op minimaal 130 graden. Meer weten>
     
  • Wat is het verschil tussen zure room en crème fraîche? Zure room heeft een lager vetgehalte en is beter te gebruiken voor koude gerechten. Crème fraîche heeft een hoger vetgehalte en is beter te gebruiken voor warme gerechten. Meer weten>

Wist je dat?

  • Room is de bovenste laag van koemelk en heeft een vetpercentage van minimaal 10 procent.
  • Om melk te kunnen produceren, moet een melkkoe jaarlijks een kalfje krijgen.
  • Boter is een beschermde term: je mag een product pas zo noemen als het voor minstens 80 procent uit melkvet bestaat.
  • Na gemiddeld vier of vijf jaar zijn koeien uitgemolken.

Hier kun je op letten:

Keurmerken

Voor duurzaamheid en dierenwelzijn kun je letten op de volgende keurmerken en logo’s: EKO, Demeter, Europees biologisch en Beter Leven 2 en 3 sterren.

Verwerking van zuivel

Gepasteuriseerde melk en zuivelproducten ondergaan een kortstondige verhitting op ongeveer 72°C. Bij sterilisatie wordt melk verhit boven de 100°C om alle bacteriën te doden, waardoor het lang houdbaar wordt en buiten de koeling kan worden bewaard in de winkel. Rauwe melk is niet gepasteuriseerd of gesteriliseerd.  

Kvw fragment: Voor zuivel zijn kalfjes nodig, alleen sterven er veel aan ziektes

Kalfje Ersin: voor zuivel zijn kalfjes nodig, alleen sterven er veel aan ziektes
1 min 4 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Keurmerken

Het Beter Leven-keurmerk geeft inzicht in de leefomstandigheden van melkkoeien. 

1 ster: 5 m2 loopruimte per koe, 120 dagen, 6 uur per dag in de wei.

2 sterren: 7,5 m2 loopruimte per koe, 150 dagen, 8 uur per dag in de wei.

3 sterren: 10 m2 loopruimte per koe, 180 dagen, 8 uur per dag in de wei.

Het Beter Leven keurmerk kijkt naar dierenwelzijn, een biologisch keurmerk houdt ook rekening met het milieu. 

Een biologisch keurmerk? Dat voldoet aan: geen gebruik van kunstmest of medicijnen zoals antibiotica, ze hebben altijd toegang tot de wei en minimaal zes m2 stalruimte. Het keurmerk van Demeter stelt naast de biologische standaard ook eisen aan kleinschalige biologisch-dynamische boerderijen.

Het keurmerk Weidemelk geeft aan dat koeien ten minste 120 dagen per jaar, 6 uur per dag in de wei lopen. Het keurmerk stelt verder weinig eisen op het gebied van dierenwelzijn.

KVW supermarktgids - keurmerken zuivel