Op het eerste gezicht lijken ze ogenschijnlijk veel op elkaar: zure room en crème fraîche. Beiden dikke vette zuivelproducten in kleine plastic kuipjes. Maar wat is het verschil eigenlijk? De Keuringsdienst duikt in de zuivel en zoekt uit wanneer je welke romige smaakmaker het best kunt gebruiken. 

Welk roomproduct gebruik jij meestal?
Choices

Wat is room?

Misschien niet heel verrassend gezien de naam, maar het hoofdingrediënt in slagroom, kookroom, volle room en zure room is room. Maar ook crème fraîche wordt op basis van room gemaakt. Maar wat is room dan precies?

Room is een zuivelproduct dat je verkrijgt uit de bovenste laag van koemelk. Deze laag wordt van de melk afgeschept, en noem je afromen. De afgeroomde laag heeft een hoog vetpercentage. Bevat-ie meer dan tien procent vet? Dan mag het room heten. 

Het vetpercentage van room kan echter flink verschillen, afhankelijk van hoeveel vocht of andere melkbestanddelen aan de melk zijn onttrokken. Zo heb je room met een vetgehalte van tien procent, maar er bestaat ook room met veertig procent vet. En dit vetpercentage is een belangrijke factor in de soort room die het wordt.

Uitzending: room

Je kunt room kloppen tot slagroom en kunt er mee koken, als je een wat romigere smaak wilt. Vroeger deden we dat met dezelfde room maar daar hebben fabrikanten wat op gevonden, want room is vet en van vet word je vet. Wat roeren we nu door de saus en waarom is er voor elke bereiding een verschillend potje?

Keuringsdienst van waarde - Room

Wat is zure room? 

Zure room bevat een vetpercentage van zo’n tien tot twintig procent. Ter vergelijking: in slagroom is dit zo’n 35 procent. Maar het vetpercentage is niet wat de room zuur maakt.

Om van room zure room te maken voegen de producenten melkzuurbacteriën toe. Hierdoor gaat de room fermenteren en wordt-ie dikker en zuurder van smaak. Vandaar de naam zure room of sour cream.

Door het lagere vetgehalte kun je zure room het beste koud eten. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat de room gaat schiften. Als je het toch wilt gebruiken in warme gerechten, zorg dan dat je de zure room niet opnieuw aan de kook brengt. 

Wat is crème fraîche?

Crème fraîche is eigenlijk een mooi Frans woord voor verse room. Crème fraîche is dan ook - net als slagroom of volle room - prima geschikt om mee te koken. Door het vetgehalte van zo’n 35 procent schift het een stuk minder snel bij verhitting.

Ondanks de overeenkomsten met verse room, is crème fraîche wel degelijk een ander product. Crème fraîche wordt namelijk op een vergelijkbare manier als zure room geproduceerd. Door de toevoeging van dezelfde melkzuurbacteriën wordt crème fraîche dikker dan verse room en krijgt het een subtiele friszure smaak.

Wat zijn de voornaamste verschillen?

Sta je voor het zuivelschap en wil je een romige en tevens friszure toon geven aan je gerecht? Denk dan vooral aan de bereidingsmethode. Zure room heeft een lager vetgehalte, en is daarom perfect voor koude gerechten. Wil je een kokend hete soep bereiden? Dan kun je beter voor crème fraîche kiezen. Het grootste verschil zit hem dus voornamelijk in het vetpercentage, en daarmee de toepassing.

Meer Keuringsdienst van waarde?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Al duizenden mensen gingen je voor.

KVW - Pandanrijst - Ersin Kiris