Kant en klare pakjes banketbakkersroom doen zich nog roomser voor dan de paus. De pakjes en zakjes suggereren authentieke kwaliteit met tijdsbesparing in de keuken. Maar wat vinden banketbakkers van deze room? De Keuringsdienst gaat op zoek naar antwoorden en komt erachter dat er meerdere wegen leiden naar banketbakkersroom.

Taarten, gebakjes en puddingbroodjes zijn allemaal niets zonder banketbakkersroom. Maar wat er precies allemaal in deze room zit, is niet altijd even duidelijk. Tijd dus om erachter te komen wat dit gele goedje is en hoe je het zelf het beste maakt.

Is échte banketbakkersroom geel?

Banketbakkersroom, gele room of crème patissière bestaat in de basis uit melk, suiker en eierdooiers. Voeg er vanille aan toe voor de smaak, en bloem of maïzena als verdikkingsmiddel, en je hebt een klassieke gele banketbakkersroom. Toch is deze room helemaal niet zo geel als je 'm zelf maakt.

Hoe dat komt? Er zit alleen geel in van de eidooier; de rest van de ingrediënten zijn wit. Maar mensen associëren banketbakkersroom met vanille, en vanille weer met de kleur geel. Ondanks dat vanille geen kleur afgeeft. Deze kleur wordt dus toegevoegd aan de pakjes en zakjes-vorm. Veelgebruikte kleurstoffen zijn bètacaroteen (uit geel en oranje groente en fruit), annatto norbixine (van de zaden van de Zuid-Amerikaanse annattoboom) en riboflavine (vitamine B2).

Gele room is dus eigenlijk helemaal niet zo geel. Maar toch mogen de termen naadloos worden overgenomen op de pakjes en zakjes. Ze zijn namelijk niet beschermd.

Keuringsdienst van waarde
1 min 21 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Wat zit er precies in banketbakkersroom? Dat is nog niet zo duidelijk.

Een heel andere smaak

Pak er een pakje voor gele room bij en je vindt verschillende voedingszuren, zuurteregelaren, verdikkingsmiddelen, oliën en overige E-nummers op de ingrediëntenlijst. Wat doet dat met de smaak van de room? Die is heel anders. 

In de Keuringsdienst van waarde aflevering laten patissiers Cees Holtkamp en Rudolph van Veen zien hoe zij echte crème pâtissière maken. Holtkamp is duidelijk in zijn oordeel over pakjes en zakjes: 'Het is iets héél anders. Het staat ontzettend ver van banketbakkersroom af, maar ze mogen het wel zo noemen.'

Wil je zelf banketbakkersroom maken? Dat is hartstikke eenvoudig! Sterker nog: als je zelf banketbakkersroom maakt, kan dit eigenlijk niet mislukken. Bovendien kost het niet eens meer tijd dan een voorverpakte poedermix uit de super. En zo weet je ook nog eens precies wat je zelf aan het eten bent. 

Zelf banketbakkersroom maken

Wil je zelf banketbakkersroom maken? Dat is hartstikke eenvoudig! 

Ingrediënten:

Voor 450 gram

  • 65 gram suiker 
  • 1 vanillestokje
  • 3 eidooiers 
  • 35 gram bloem 
  • 350 ml melk 
  1. Meng de suiker en eidooiers in een kom door elkaar. Schraap de vanillestok uit en voeg het merg en de vanillestok ook toe in de kom. Voeg daarna de bloem toe en roer tot die helemaal is opgenomen. 

  1. Verhit de melk in een pannetje. Als deze begint te koken draai je het vuur uit. Vervolgens voeg je een beetje melk toe aan het eimengsel en roer je door tot de melk is opgenomen. Voeg daarna de rest van de melk in delen toe. Roer tot het mengsel egaal is. 

  1. Giet daarna het mengsel terug in de pan en zet het vuur aan. Brengt het al roerend aan de kook. Als de room de dikte van dikke vla heeft is het goed. 

  1. Giet op het eind de room in een schone schaal. De schaal dek je af met folie. Druk deze folie aan op de room. Laat dit afkoelen en zet het vervolgens in de koelkast om het volledig af te laten koelen.  

5 heerlijke banketbakkersroom recepten

BinnensteBuiten heeft een aantal heerlijke recepten met banketbakkersroom. Zin in een tompouce, appelslof of aardbeienschelp? Lees dan hier alle recepten en ga aan de slag als een echte patissier. 

Tompouce

Ramon Brugman gaat aan de slag met de Nederlandse tompouce. Hij geeft er natuurlijk wel zijn eigen draai aan. Bekijk hier zijn oranje tompouce met abrikozenjam!

Tompouce

Appelslof

Een appeltaart valt altijd in de smaak. Maar zin in een iets andere vorm dan de standaard appeltaart? Dan is deze appelslof misschien wel iets.  

Appelslof

Aardbeienschelp

De aardbeienschelp is elegant, zoet, en precies in het seizoen. Ramon Brugman laat zien hoe je 'm maakt.

aardbeienschelp

Ook interessant:

Meer weten over eten?

Download de Lentegroentekalender.

lentegroente groentekalender lentefruit