De vele soorten melk duikelen over elkaar heen in de supermarkt. Maar wat is het verschil tussen rauwe, verse en houdbare melk? En gaat het alleen om smaak of ook om verschillende voedingswaarden? De Keuringsdienst zoekt het uit.

Mogelijk ziekmakende bacteriën

Rauwe melk is puur en onbehandeld, rechtstreeks van de koe. Vaak wordt de melk bij de boer gekocht. Er wordt beweerd dat rauwe melk meer antistoffen, vitamines en goede bacteriën bevatten. En dat de smaak beter zou zijn. 

Toch is daar geen wetenschappelijk bewijs voor. Sterker nog: het is mogelijk dat er juist ziekmakende bacteriën in zitten. Bacteriën zoals salmonella of listeria kunnen tijdens het melken van de koe of tijdens het bewaren in de melk komen. Je loopt het risico op een bacteriële voedselinfectie, die je behoorlijk ziek kan maken.

Is dat ook het geval met verse en houdbare melk?

72 graden als wapentuig

Verse en houdbare melk zijn specifiek bewerkt om de houdbaarheid te verlengen. Verse melk ondergaat een proces genaamd pasteurisatie, waarbij het kort wordt verhit tot een temperatuur van 72°C om schadelijke bacteriën te doden.

Dit proces behoudt grotendeels de natuurlijke smaak en voedingswaarde van de melk. Bij houdbare melk wordt de temperatuur nog verder opgestookt.

Ultra hoge temperatuur

Houdbare melk wordt behandeld met een Ultra Hoge Temperatuur (UHT) proces, waarbij het enkele seconden wordt verhit tot een temperatuur tussen 130 en 150°C.

Dit proces laat bijna alle bacteriën verdwijnen, waardoor de melk een veel langere houdbaarheid heeft dan verse melk. Voor houdbare melk is dat al snel tussen de drie en vijf maanden. Verse melk is zo'n twee tot drie weken houdbaar in de koeling.

Verse melk = 15 seconden verhit op 72 graden

Houdbare melk = enkele seconden verhit op minimaal 130 graden

Smaak is het verschil

Het grote verschil tussen rauwe, verse en houdbare melk is vooral de smaak. Voor de voedingswaarde maakt het niet zoveel uit. De verhoudingen mineralen, lactose, eiwit en vet veranderen niet bij pasteuriseren. Wel is het zo dat de vitamines bij houdbare melk iets afnemen, al is dat verschil echt minimaal.

Dus mocht je voor het melkschap staan: kies vooral op basis van smaak en houdbaarheid. Het verschil in voedingswaarden heeft weinig in de melk te brokkelen.

Wil jij meer weten over de herkomst van je voeding?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker Eten nieuwsbrief!

Keuringsdienst van waarde - ersin bij