KVW Supermarktgids - Brie

Alles op een rij:

  • Wil je echte brie gemaakt van rauwe koemelk met een lang rijpingsproces? De bekendste brie-kazen zijn Brie de Meaux of Brie de Melun. Meer weten>
     
  • Echte brie is vernoemd naar de Franse regio Brie en heeft het AOC-keurmerk (Appellation d’Origine Contrôlée). De supermarktvarianten missen vaak dit keurmerk. Meer weten>
     
  • Schimmels op brie en camembert? Ze zijn niet schadelijk, maar versterken juist de smaak. Meer weten>
     
  • De korst van de meeste kaas en brie is eetbaar, uitzondering is de Nederlands plastic coating. Meer weten>

Wist je dat?

  • Voor iedere Brie de Meaux is 25 liter rauwe melk nodig. Deze brie rijpt minimaal 8 weken op stromatten.
  • Brie is een witschimmelkaas, net zoals camembert.

Hier kun je op letten:

Herkomst en rijpingsproces

Zoek naar brie die van rauwe koemelk is gemaakt en die een lang rijpingsproces heeft ondergaan, zoals Brie de Meaux of Brie de Melun. Deze kazen staan bekend om hun rijke smaak en textuur die het resultaat zijn van traditionele productiemethoden.

Keurmerken

Echte brie draagt het AOC-keurmerk (Appellation d’Origine Contrôlée), dat vernoemd is naar de Franse regio Brie. Dit keurmerk bevestigt de authentieke herkomst en de naleving van strikte productievoorschriften. Veel supermarktvarianten van brie hebben dit keurmerk niet. Zoek je een authentieke brie? Dan is het raadzaam om hier specifiek naar te zoeken.

Kvw fragment: wat is nou precies echte brie?

Wat is nou precies echte brie?
2 min 5 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Keurmerken voor brie

In de Franse regio Brie worden de enige soorten brie gemaakt met een AOC-keurmerk (Appellation d’Origine Contrôlée). Dit keurmerk garandeert welke melk wordt gebruikt, de productiemethode van brie en de duur van rijping. Alleen Brie de Meaux en Brie de Melun hebben dit keurmerk. 

Biologische brie heeft extra eisen, zowel in het productieproces, dierenwelzijn als de ingrediënten. 

Supermarktgids- Keurmerken- Brie