Keuringsdienst van waarde valt iets op: de ene brie blijkt de andere niet. Er is ronde brie en vierkante. Brie waar een luchtje aan zit en een variant zonder geur. Van koe en van geit. De Keuringsdienst zoekt uit wat deze witschimmelkaas nou eigenlijk precies inhoudt. Zo stap jij de volgende keer goed voorbereid de supermarkt of lokale kaasboer binnen.

Bekijk de aflevering over brie

Keuringsdienst van waarde brengt een bezoek aan de bron van alle brie en komt erachter dat de Hollanders de kaas met de Franse slag behandelen.

ersin kiris keuringsdienst van waarde

Wat is échte brie? 

Brie is een Franse witschimmelkaas die is vernoemd naar de regio Brie in Frankrijk. In deze regio worden de enige soorten brie gemaakt met een AOC-keurmerk (Appellation d’Origine Contrôlée). Dit keurmerk geeft aan dat de brie onder strikte voorwaarden is geproduceerd. Zo zijn er regels voor welke melk gebruikt mag worden, hoe de kaas moet worden geproduceerd en hoe lang de kaas moet rijpen. Het meest bijzondere hieraan is dat er maar twee kazen zijn met dit keurmerk: Brie de Meaux en Brie de Melun. 

Op zoek naar het keurmerk

In veel Nederlandse supermarkten vind je brie die in een fabriek wordt geproduceerd en niet het AOC-keurmerk draagt. Deze witschimmelkaas is vaak onrijp en heeft daardoor een stuk minder smaak. De kazen mogen nog steeds ‘brie’ heten omdat de naam op zich niet beschermd is.  

Wil je graag échte brie proeven? Zoek dan naar de kaassoort met het AOC-keurmerk bij de lokale kaasboer, de grotere supermarkt óf juist de gespecialiseerde levensmiddelenwinkel. Dan weet je precies waar de kaas vandaan komt! Succes gegarandeerd.

Een nieuw seizoen Keuringsdienst van waarde

KRO-NCRV's Keuringsdienst van waarde is iedere donderdag om 20.25 uur weer te zien op NPO3. De volgende aflevering staat in het teken van pandanrijst: de bijzonder geurige rijst uit Zuidoost-Azië. Deze is duurder dan witte rijst, omdat het naar de pandanplant zou smaken. Klopt dat? Keuringsdienst zoekt het voor je uit!

Meer weten over eten? 

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Eerlijker eten en lees alles over de herkomst van jouw eten, vind duurzame inspiratie en ontdek verrassende recepten. 

De nieuwsbrief Eerlijker eten

Schrijf je in!

Yvon 2