KVW Supermarktgids - Hollandse kaas

Alles op een rij:

  • De keuze tussen vierkante plakken en ronde kaas? Kies dan voor rond! Die hebben een gelijkmatige zoutverdeling. Meer weten>
     
  • Voorverpakte jonge kaasplakken? Deze zijn gerijpt in rechthoekige vormen en in plasticfolie, wat ten koste gaat van de smaak. Meer weten>
     
  • De gele kleur van kaas? Die komt door de stof caroteen in het gras. Sommige fabrikanten voegen het E-nummer E160b toe voor de kleur. Meer weten>
     
  • De verschillen tussen oud, jong en belegen? Die zijn niet wettelijk vastgelegd. Ze gelden als indicatie; het rijpingsproces kan alsnog verschillen. Meer weten>
     
  • De korst van de meeste kazen is eetbaar, uitzondering is de Nederlandse plastic coating. Meer weten>
     
  • 20+, 30+ of 48+ label op kaas? Dat verwijst naar het vetgehalte in de droge stof van de kaas. Hoe hoger het getal, hoe meer vet. Meer weten>

Wist je dat?

  • Alleen kaas die van rauwe melk op de boerderij gemaakt wordt, mag ‘boerenkaas’ heten.
  • De benaming 'Gouda Holland' of 'Edam Holland' mag alleen gebruikt worden als de kaas uit Nederland komt.
  • Oude kaas bevat iets meer vet dan jonge kaas, zo'n 10 procent meer.
  • Voor 1 kilo kaas is ongeveer 9 liter melk nodig.

Hier kun je op letten:

Vorm van de kaas

Kies bij voorkeur voor ronde kazen in plaats van vierkante plakken. De ronde vorm zorgt voor een gelijkmatige verdeling van zout, wat bijdraagt aan een consistente smaakervaring.

Rijpingsproces en verpakking

Jonge kaas die in rechthoekige vormen is gerijpt en in plasticfolie is verpakt, kan minder smaakvol zijn dan andere kazen. Dit komt omdat het rijpingsproces en de verpakking invloed hebben op de uiteindelijke smaak van de kaas.

Vetgehalte

Kijk naar het vetgehalte op de verpakking van de kaas, aangeduid met labels zoals 20+, 30+, of 48+. Deze cijfers verwijzen naar het percentage vet in de droge stof van de kaas. Een hoger getal betekent meer vet.

Beschermde namen

Er zijn een aantal beschermde namen voor kaas, zoals 'Hollandse geitenkaas', 'Gouda Holland' en 'Edam Holland'. Deze benamingen garanderen dat de kaas echt uit Nederland komt en volgens traditionele methoden is geproduceerd.

Kvw fragment: Het verschil tussen folie- en natuurgerijpte kaas

Verschil foliegerijpt en natuurgerijpte kaas
2 min 35 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Keurmerken voor Hollandse kaas

'Hollandse geitenkaas', 'Gouda Holland' en 'Edam Holland' zijn beschermde namen. Deze kazen zijn geproduceerd en gerijpt in Nederland. Je herkent ze meestal aan het Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) logo. 

Ook zijn er kazen met een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB): geproduceerd, verwerkt en bereid binnen een bepaald gebied. Dat geldt bijvoorbeeld voor kanterkaas: een Friese nagelkaas. 

Het keurmerk Weidemelk staat voor koeien die ten minste 120 dagen per jaar voor 6 uur per dag in de wei staan. 

Biologische kaas heeft extra eisen, zowel in productieproces, dierenwelzijn als de ingrediënten. 

Het Demeter-keurmerk stelt nog aanvullende eisen bovenop de eisen van biologische productie. 

Keurmerken - KVW supermarktgids - Hollandse gids