Amsterdam is 215 jaar onze hoofdstad en dat moet gevierd worden. Daarom maken Ramon en Gijs deze week in Lekkere Track een Amsterdams broodje ossenworst. Met het nummer Amsterdam van Flemming door de speakers kan het feest beginnen! 

Een broodje Amsterdamse ossenworst 

Het broodje ossenworst vindt zijn oorsprong in de zeventiende eeuw. Toen werden er op grote schaal ossen uit Denemarken en Duitsland naar Nederland geïmporteerd. De specerijen in deze worst, zoals peper, kruidnagel, foelie en nootmuskaat, kwamen uit Nederlands-Indië. Traditioneel wordt ossenworst gemaakt van gerijpt vlees dat gerookt wordt bij lage temperatuur, waardoor het vlees rauw blijft. Tegenwoordig is mager rundvlees de basis van ossenworst en wordt het roken en rijpen vaak achterwege gelaten.

Het broodje is een Amsterdamse klassieker geworden door de grote joodse gemeenschap in de stad. Joden eten namelijk geen varkensvlees. Dit kwam met ossenworst goed uit; dit wordt niet van varken gemaakt. 

Lees het recept

Op de website van BinnensteBuiten verzamelen we alle recepten van Lekkere Track. Zie hier hoe je zelf deze vloerkadetten met Amsterdamse ossenworst, uien, mosterd en rasp van Old Amsterdam maakt. 

Broodje Amsterdamse ossenworst

Ook interessant:

lekkere track croissant

Meer van Lekkere Track

Ik wil meer weten

Wil je meer weten over eten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten.

Keuringsdienst van waarde - Ersin met sojasaus