Kruiden en specerijen, zoals peper, zijn sinds de Gouden Eeuw niet peperduur meer. Maar toch betaal je soms nog de hoofdprijs voor een smaakmaker. We hebben de vier duurste kruiden en specerijen uit de supermarkt voor je op een rijtje gezet. 

Saffraan: 34.000 euro per kilo

Saffraan, ook wel het rode goud genoemd, is het duurste kruid én product in de Nederlandse supermarkt. De prijs kan oplopen tot bijna 34.000 euro per kilo. Dit maakt het kruid overigens ook zeer gevoelig voor fraude, ontdekten we in een uitzending uit 2017. Soms verkopen producenten saffloer, een kruid dat lijkt op saffraan, als saffraan. Saffloer is een veel goedkoper alternatief, maar mist de unieke smaak van zijn peperdure broertje.

Saffraan dankt zijn torenhoge prijs aan schaarste. Het wordt in zeer kleine hoeveelheden en op een paar plekken in de wereld geteeld. Saffraan wordt namelijk gewonnen uit de meeldraden van een krokusplant en elke krokus bevat maar drie meeldraden die met de hand geoogst moeten worden. Voor een kilo saffraan moeten al gauw zo'n 150 tot 200 duizend bloemen geplukt worden.

Zou jij het verschil tussen echte en neppe saffraan herkennen?
  1. Ja 22% (162 stemmen)
  2. Nee 78% (585 stemmen)

Vanille: 3.300 euro per kilo

Vanille, we kunnen er geen genoeg van krijgen. Zoet, vertrouwd en toch exotisch. Maar koop je in de supermarkt een vanillestokje, dan schrik je van de prijs: voor meer dan 3.300 euro per kilo gaat vanille over de toonbank. Echte vanille dan. In vrijwel alle dagelijkse producten met vanille zit chemisch nagemaakte vanilline, de stof die hoofdzakelijk verantwoordelijk is voor de kenmerkende smaak en geur van vanille.

De vraag voor vanille is groter dan het aanbod, omdat vanille - net als het veel duurdere saffraan - in kleinere hoeveelheden en op een handje vol plekken wordt geteeld. Het productieproces is lang en ingewikkeld. Het bestuiven van de bloemen moet met de hand gebeuren. Precies op het juiste moment, want de bloemen bloeien maar een dag. Het totale productieproces van begin tot eind duurt zo’n jaar. Dat samen met de torenhoge vraag naar en het beperkte aanbod van het product, maakt dat vanille zo peperduur is.

Laurier: 300 tot 800 euro per kilo

Een hele laurierplant kost een prikkie, maar voor een handvol blaadjes betaal je de hoofdprijs. De blaadjes zijn met name populair bij huishoudens die van soepen en stoofschotels houden. Maar wie er vaak laurierblaadjes koopt en kijkt naar het prijskaartje, ziet dat je zo’n 300 tot 800 euro per kilo betaald. Maar waarom is het zo duur?

Laurierplanten groeien voornamelijk in Turkije, waar dorpelingen de heuvels intrekken om de wilde bladeren te plukken. Maar het zijn niet de dorpelingen of verhandelaars die er goudgeld aan verdienen. Het zijn de inpakkers met het verpakkingsmateriaal en lokale verhandelaar, die het in kleine porties voor een voor het oog zacht prijsje verkoopt, die dit goedkope kruid peperduur maken.

Hoe kan het dat laurierblaadjes peperduur zijn?

Een hele laurierplant kost een prikkie, maar voor een handvol van de gedroogde laurierblaadjes betaal je de hoofdprijs. Soms tot wel achthonderd euro de kilo. Hoe kan het dat de blaadjes in zakjes peperduur zijn?

Ersin met laurier - Keuringsdienst van waarde

Peterselie: 300 tot 400 euro per kilo

Peterselie is een van de meest gebruikte kruiden in verschillende keukens over de hele wereld, maar peterselie is ook peperselieduur. Een potje gedroogde peterselie bevat maar 8 gram. Omgerekend is dat 311 euro per kilo. Maar hoe kan zo’n veelgebruikt kruid dan zo duur zijn? Net als bij laurier, bieslook en vrijwel alle andere kruiden heeft dat te maken met de verpakkingen die de fabrikant per kilo nodig heeft. Daarnaast komen kruiden in de welbekende kleine potjes of zakjes, waardoor de consument niet door heeft dat je er eigenlijk de hoofdprijs voor betaald.

Kruiden en specerijen zijn dus niet altijd duur, maar kunnen ook duur worden gemaakt. En zeker bij dure specerijen moet je goed opletten of je wel échte saffraan of vanille te pakken hebt. Anders komt zo’n aankoop je alsnog duur te staan.

Meer weten over eten?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Keuringsdienst van waarde