Ieder jaar vieren we de verjaardag van de Waddenzee. In 2023 is het veertien jaar geleden dat UNESCO dit mooie gebied uitriep tot Werelderfgoed. Daarom maken Gijs en Ramon garnalenkoekjes. De Lekkere Track deze week is Watskeburt?! van De Jeugd van Tegenwoordig. 

De Waddenzee

De Waddenzee zit vol met heerlijke producten. Je kunt er bijvoorbeeld schelpdieren, zoals kokkels en mossels vinden. Maar ook planten zoals zeekraal. En daarnaast ook verschillende soorten vis. Daarom maken Ramon en Gijs deze week een gerecht ter ere van onze Waddenzee: garnalenkoekjes met knoflook, lokale zeekraal en chilisaus. Zeekraal is lokaal te verkrijgen van juni tot en met augustus. De knapperige en zilte smaak is heerlijk als topping, maar ook door salades of als snack.

Lekkere Track garnalenkoekjes
Gijs en Ramon in Lekkere Track

Gladde sauzen zonder knoflookklontjes

Om knoflook effectief te pureren, is het belangrijk om eerst de juiste textuur te creëren. Begin met het fijn snijden van de knoflookteentjes. Hoe kleiner je de knoflook snijdt, hoe gemakkelijker het zal zijn om het te pureren tot een gladde massa. Een slim trucje om het pureren van knoflook makkelijker te maken, is het toevoegen van een klein beetje zout. Strooi een snufje zout over de fijn gesneden knoflook. Het zout helpt het vocht uit de knoflook te onttrekken, waardoor het makkelijker wordt om het te pureren.

Nu de knoflook fijn gesneden is en het zout zijn werk heeft gedaan, is het tijd om te pureren. Gebruik de zijkant van je mes en druk stevig op de knoflook. Beweeg het mes heen en weer over de knoflook, waarbij je druk uitoefent. Op deze manier wordt de knoflook tot een gepureerde massa.

Naar het recept

Op de website van BinnensteBuiten verzamelen we alle recepten van Lekkere Track. Zie hier hoe je zelf deze haring tartaar maakt. 

Lekkere Track garnalenkoekjes
Lekkere Track

Meer van Lekkere track

Op de Lekkere Track pagina kun jij nog meer recepten vinden. Maak bijvoorbeeld ons recept voor een zomerse pavlova, een borrelbrood of voor köfte van de barbecue. 

Ik wil meer weten

Wil je meer weten over eten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten.

yvon jaspers onze boerderij bieten geoogst