Vaticaanstad, 30 mei 2021 - Paus Franciscus heeft vertegenwoordigers van alle christelijke kerkgenootschappen in Libanon uitgenodigd voor een bijeenkomst in het Vaticaan op 1 juli. Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt tijdens zijn angelustoespraak. De pontifex wil met de Libanezen spreken over maatregelen om de situatie in het door crisis geteisterde land te verbeteren. Franciscus zei niets over een aanstaande reis naar Libanon, waar hij al eens eerder over had gesproken.
De paus had zijn staatssecretaris, kardinaal Pietro Parolin, kort na de explosieramp in de haven van Beiroet naar de Libanese hoofdstad gestuurd om dialoog en hervormingen te bevorderen en het land te verzekeren van de steun van de katholieke kerk.
Libanon verkeert niet alleen in een jarenlange economische crisis, maar ook al maandenlang in een politieke crisis omdat er nog steeds geen functionerende regering is gevormd.
Eind april ontving Franciscus de voormalige premier Saad Hariri in het Vaticaan. Volgens Vaticaanse bronnen heeft de paus tegenover hem zijn wens bevestigd om Libanon te bezoeken zodra de omstandigheden gunstig zijn.
Eind december had de paus de verantwoordelijken in Libanon reeds opgeroepen zich in te zetten voor het algemeen welzijn van alle inwoners en niet alleen voor hun eigen belangen. In zijn eigen kerstboodschap aan de bevolking van Libanon uitte hij zijn “diepe bezorgdheid” over “het lijden en de angst” in het land. Tegelijkertijd sprak Franciscus alle inwoners moed in en hoopte hij dat hun land opnieuw een model zou kunnen worden van respectvolle co-existentie tussen verschillende religies en groepen.
Volgens een schatting uit 2018 is de religieuze samenstelling van de Libanese bevolking als volgt: moslims 61,1 procent (soennieten 30,6 procent; sjiieten 30,5; overig); christenen 33,7 procent; druzen 5,2 procent; kleine groepen baha’i, joden, boeddhisten en hindoes). Een grote groep christenen is lid van de Maronitisch kerk. Andere christenen zijn onder meer Armeens, Syrisch en Byzantijns.