Na twintig jaar columns te hebben geschreven voor het weekblad Margriet, het kookboek (Zonder Fratsen) én een persoonlijke ode aan 60 jaar levenservaring (en bedankt!) heeft Anita een nieuw podium gevonden op de website van KRO-NCRV. Hier deelt ze haar verbijstering, ontroering en vreugde over al wat het leven brengt.

Houd moed

Een paar maanden geleden schreef ik in mijn column over het belang van moed houden in barre tijden waarin slecht nieuws om voorrang dringt. Moed houden omdat het moet.

De vraag is dan wel, hóe je dat zou kunnen doen en als ik daar een sluitend antwoord op zou hebben, had ik dat allang met jullie gedeeld. Maar ook ik ben slechts een sterveling die zich, zo goed en zo kwaad als het gaat, door het leven slaat en soms ook maar wat aanmoddert. Laat het een troost zijn.

Lees ook:

Geen nieuws is goed nieuws

Het is nu eenmaal zo dat doemscenario’s de onbetwiste sterren van de rode loper zijn, de winnaars op het erepodium van de aandacht want, zo hebben we geleerd: geen nieuws is goed nieuws en blijkbaar werkt dat ook in omgekeerde richting.

'Ik modder soms ook maar wat aan'

Tegengif

En nee, ik overdrijf niet. Denk aan alle berichten over de woningnood, de stikstofcrisis, de uitbraken van vogelgriep, het nijpende personeelstekort in cruciale beroepen, de aardbevingen in Turkije en Syrië, de toenemende polarisatie en groeiende ongelijkheid, de hulpkreten vanuit de rechterlijke macht, de slechte positie van vrouwen in Afghanistan en heel veel andere landen.

Zo ga ik nog even door. Denk aan het gevaar van fijnstof, lobbyende ex-politici en beunhazende bestuurders, het drama zonder eind bij de Belastingdienst, witwaspraktijken en moordaanslagen, de tragedie van Groningen, de oorlog in Oekraïne en dreigende escalatie, de gretige cancelcultuur en algehele verhuftering, de dikgedrukte krantenkoppen en ‘wordt vervolgd’. Krijg dat maar eens uit je systeem. Dus lieve mensen, we hebben tegengif nodig! 

Tegengif

 • In de deelstaat Assam (India) is er voor het eerst sinds 1977 geen neushoorn gestroopt.
 • In tegenstelling tot wat nieuwsberichten doen vermoeden, is er over de hele breedte een grotere acceptatie van de medemens.
 • Er worden prachtige programma’s, documentaires en dramaseries gemaakt in Nederland.
 • Meer dan ooit tevoren gaan mensen met de trein op vakantie in plaats van met het vliegtuig.
 • Tijdens het derde NK Tegelwippen (jazeker, dat bestaat) zijn er maar liefst 2,8 miljoen tegels gewipt uit onze tuinen en straten. Wat neerkomt op 40 voetbalvelden aan extra groen!
 • De clitoris krijgt in het biologieboek voor middelbare scholen eindelijk de aandacht die zij verdient.

'Lieve mensen, we hebben tegengif nodig'

Het is er dus en het heet Góed Nieuws. Het is overal te vinden al moet je soms iets verder kijken dan de lengte van je neus lang is, plus – en dat is misschien nog wel belangrijker – het bloedserieus nemen. Ik ga nog even door.

Het is goed nieuws dat:

 • Er echt nog wel idealisten zijn zoals de oprichters van de website ‘52 weken duurzaam’ waaraan iedereen gratis kan meedoen.
 • De ozonlaag zich herstelt (maatregelen treffen heeft dus zin en nu doorrrrr.)
 • Er een nieuwe testmethode is om baarmoederhalskanker sneller op te sporen.
 • De zwaarst wegende vliegende vogel van Europa, de grote trap, weer terug is in Engeland, na daar eerder door de jacht te zijn uitgeroeid.
 • Utrecht werd uitgeroepen tot de beste fietsstad… TER WERELD!
 • De NS een reishulppakket ontwikkelde voor mensen met een licht verstandelijke beperking.
 • In Singapore seks tussen mensen van hetzelfde geslacht niet langer strafbaar is.
 • Duurzaamheid op de Nijmeegse Radboud Universiteit een verplicht vak is.