Na twintig jaar columns te hebben geschreven voor het weekblad Margriet, het kookboek (Zonder Fratsen) én een persoonlijke ode aan 60 jaar levenservaring (en bedankt!) heeft Anita een nieuw podium gevonden op de website van KRO-NCRV. Hier deelt ze haar verbijstering, ontroering en vreugde over al wat het leven brengt.
Houd moed
Een paar maanden geleden schreef ik in mijn column over het belang van moed houden in barre tijden waarin slecht nieuws om voorrang dringt. Moed houden omdat het moet.
De vraag is dan wel, hóe je dat zou kunnen doen en als ik daar een sluitend antwoord op zou hebben, had ik dat allang met jullie gedeeld. Maar ook ik ben slechts een sterveling die zich, zo goed en zo kwaad als het gaat, door het leven slaat en soms ook maar wat aanmoddert. Laat het een troost zijn.
Geen nieuws is goed nieuws
Het is nu eenmaal zo dat doemscenario’s de onbetwiste sterren van de rode loper zijn, de winnaars op het erepodium van de aandacht want, zo hebben we geleerd: geen nieuws is goed nieuws en blijkbaar werkt dat ook in omgekeerde richting.
'Ik modder soms ook maar wat aan'
Tegengif
En nee, ik overdrijf niet. Denk aan alle berichten over de woningnood, de stikstofcrisis, de uitbraken van vogelgriep, het nijpende personeelstekort in cruciale beroepen, de aardbevingen in Turkije en Syrië, de toenemende polarisatie en groeiende ongelijkheid, de hulpkreten vanuit de rechterlijke macht, de slechte positie van vrouwen in Afghanistan en heel veel andere landen.
Zo ga ik nog even door. Denk aan het gevaar van fijnstof, lobbyende ex-politici en beunhazende bestuurders, het drama zonder eind bij de Belastingdienst, witwaspraktijken en moordaanslagen, de tragedie van Groningen, de oorlog in Oekraïne en dreigende escalatie, de gretige cancelcultuur en algehele verhuftering, de dikgedrukte krantenkoppen en ‘wordt vervolgd’. Krijg dat maar eens uit je systeem. Dus lieve mensen, we hebben tegengif nodig!
'Lieve mensen, we hebben tegengif nodig'
Het is er dus en het heet Góed Nieuws. Het is overal te vinden al moet je soms iets verder kijken dan de lengte van je neus lang is, plus – en dat is misschien nog wel belangrijker – het bloedserieus nemen. Ik ga nog even door.