Het is weer eens tijd om je huis eens goed onder handen te nemen. Dat hoeft zeker niet allemaal in één keer. Dus geven we je tips om dit per project of ruimte aan te pakken tijdens KRO-NCRV’s groene schoonmaak. Vandaag: knap je oude meubels op!

Ben je al een tijdje uitgekeken op dat ene kastje? Of is je eettafelstoel aan vernieuwing toe? Gooi het niet gelijk weg, maar kijk eerst of je er nog iets ‘nieuws’ van kunt maken.

Dat begint met inspiratie. Struin oude tijdschriften door, kijk eens goed rond in je favoriete koffietentje of struin rond op inspiratiesites… Begint het al te kriebelen?

Voor
Na

Aan de slag!

Stap 1
Zorg dat je de juiste materialen in huis hebt. 

Stap 2
Een goede voorbereiding is het halve werk! Schuur oude verflagen van je meubel en vul beschadigingen met vulmiddel. Veeg stof weg en ontvet het meubel goed.

Stap 3
Kijk goed of het nodig is om je meubel nog in de grondverf te zetten. Grondverf dient als hechtingslaag tussen het meubel en de afwerklaag. Het is vooral belangrijk als je nieuw hout gaat schilderen. Is het niet nodig? Sla deze en de volgende stap dan over.

Stap 4
Schuur het meubel na de eventuele grondverf weer licht op en stof weer af.

Stap 5
Nu is het tijd voor het leukste deel! Breng de kleur die je hebt uitgekozen aan. Verf eerst de hoekjes en lastige plekken en daarna pas de rest van het meubel.

Stap 4
Tevreden? Ruim je spullen op en zet je meubel op de gewenste plek. Vergeet niet een foto te maken en te uploaden

Drie tips van Marieke Eyskoot

Marieke is expert op het gebied van duurzame lifestyle. Voor KRO-NCRV's groene schoonmaak, geeft ze tips uit haar boek 'Dit is een goede gids'. 

Tip 1
Ga voor natuurverf van milieuvriendelijke merken, verf met het Europees Ecolabel of anders verf op waterbasis, omdat het oplosmiddel daar vooral water is (en niet iets chemisch). 

Tip 2
Heb je nog materialen nodig? Klop dan eens aan bij de buurman, misschien heeft hij het wel in huis! Er zijn zelfs apps waarop je gereedschap van mensen bij je uit de buurt kunt lenen. Je hoeft het lang niet altijd nieuw te kopen!

Tip 3
Gooi niet alles gelijk weg. Misschien kun je de kwast later nog gebruiken. Spoel de kwast dan goed af en wikkel ‘m in folie. Heb je nog wat verf over? Misschien kan je er iemand anders blij mee maken.

Nu jij!

Tevreden met het resultaat? Laat 't zien en inspireer mensen om je heen om hetzelfde te doen.