Mexican parishioners hold images of the Virgin of Guadalupe during the annual pilgrimage to the Basilica of Guadalupe in Mexico City, Mexico, 12 December 2024. More than 12 million visitors are expected on occasion of the 493rd anniversary of the Virgin of Guadalupe's apparition. EPA/Sashenka Gutierrez


Mexico-Stad, 13 december 2024Gisteren werd in Latijns-Amerika het hoogfeest van Onze Lieve Vrouw van Guadalupe gevierd. Haar heiligdom op de Tepeyac-heuvel aan de rand van Mexico-Stad is de afgelopen dagen al door 12,1 miljoen pelgrims bezocht. De festiviteiten in de Mexicaanse hoofdstad duren nog tot zondagavond. Het stadsbestuur verwacht wordt dat het uiteindelijke aantal pelgrims waarschijnlijk hoger zal zijn dan vorig jaar (12 miljoen) en 2022, toen er sprake was van een recordaantal van 12,5 miljoen Mariavereerders.

Volgens televisiebeelden kwamen veel gelovigen te voet naar het Mariaheiligdom. Sommigen legden zelfs een traject op hun knieën af. Anderen kwamen met de fiets. Veel pelgrims die vanuit hun dorpen naar de hoofdstad waren gekomen, brachten de nacht door in tenten voor het heiligdom in koele temperaturen, terwijl veel anderen vanuit andere landen waren afgereisd.

In de basiliek waren er naast eucharistievieringen ook zangoptredens van beroemde Mexicaanse muzikanten. Ook waren er mariachi-groepen die ter ere van de Moeder Gods Las Mañanitas zongen, een traditioneel Mexicaans verjaardagsliedje

Het Guadalupe-festival gaat terug tot de gebeurtenissen tussen 9 en 12 december 1531 in wat nu Mexico-Stad is. De inheemse Juan Diego Cuauhtlatoatzin, die zich bekeerde tot het christendom en in 2002 heilig werd verklaard als de eerste inheemse  Amerikaan, werd gedurende vier dagen bezocht door een zwangere vrouw met de gelaatstrekken van een mestiza die zichzelf beschreef als de Moeder Gods en haar beeltenis, die wereldberoemd werd als Onze Lieve Vrouw van Guadalupe achterliet op de mantel ("Tilma") van Juan Diego.

De mantel is vandaag de dag nog steeds de bestemming van Guadalupe-pelgrims. Aan de voet van de Tepeyac verschijningsheuvel werd een grote barokke kerk gebouwd, die in 1975 plaats maakte voor een nog groter nieuw gebouw. Maria van Guadalupe is de patrones van Mexico, Latijns-Amerika en heel Amerika, de Filipijnen, inheemse volkeren en ongeborenen.

De viering is niet alleen een religieuze gebeurtenis, maar ook een belangrijke economische motor voor Mexico-Stad. Voor de viering van dit jaar verwachten de autoriteiten van de hoofdstad een opbrengst van ongeveer 20 miljard pesos (943 miljoen euro), een stijging van 22,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Vooral sectoren als transport, hotels, catering en talloze straatverkopers die souvenirs, religieuze artikelen en etenswaren verkopen, profiteren hiervan.

De feestdag van Onze Lieve Vrouw van Guadalupe is een van de favoriete feesten van paus Franciscus, de eerste paus uit Latijns-Amerika. De traditie om samen met de Latijns-Amerikaanse gemeenschap van Rome een heilige mis te vieren in de Sint-Pietersbasiliek ter ere van de donkere Madonna gaat echter terug tot de voorganger van Franciscus. Het was paus Benedictus XVI die de viering in 2011 naar het Vaticaan bracht ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de onafhankelijkheid van verschillende Latijns-Amerikaanse en Caribische landen.

Pilgrims kneel as they make their way to the Basilica of Guadalupe in Mexico City, Mexico, 10 December 2024. Mexican faithful have begun their annual pilgrimage to the Basilica of the Virgin of Guadalupe this week, with more than 12 million visitors expected by the Mexican government, on the Day of Our Lady of Guadalupe, celebrated on 12 December. EPA/Mario Guzman