Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 vrouwen in Nederland tussen de 12 en 25 jaar weleens te weinig geld heeft voor menstruatieproducten. Één van die vrouwen is Martha die in armoede opgroeide. 

Geen geld

Er waren dagen dat ze met honger opstond en met honger ging slapen. Verzorgingsproducten waren dus ook geen prioriteit. "Gelukkig was er nooit een hoge drempel om menstruatieproducten te vragen aan mijn moeder. Ik kon het er met haar gerust over hebben en zij gaf ook aan dat als ik dringend maandverband nodig had, ik dat gewoon mocht vragen. Maar ik deed dat niet." Martha's menstruatie ging altijd gepaard met veel steken in haar buik en hevige bloedingen. Ze was bang dat haar moeder geen maandverband kon betalen, dus bleef ze sneller en vaker thuis. 

Menstruatiecup als oplossing?

Het assortiment van menstruatieproducten is enorm uitgebreid. Tampons en maandverband in allerlei vormen en maten en de menstruatiecup. De cup is razend populair wegens de duurzaamheid van het product en het feit dat je hem opnieuw kunt gebruiken. Maar in sommige gezinnen heerst nog de mythe van het 'maagdenvlies'. Vandaar dat die vrouwen alleen maandverband gebruiken en de cup geen oplossing is. 

Twintig pakken maandverband

Hygiëne is belangrijk voor Martha. "Ik ben van mezelf enorm vies van dingen. Dus moet je nagaan hoe vies ik mij voelde tijdens mijn menstruatie in mijn jongere jaren. Het had zoveel impact op mij, dat ik van mijn eerste salaris gelijk twintig pakken maandverband kocht. Ik dacht: dit gaan we nooit meer doormaken."

Lees hier het hele artikel

Vond je dit een interessant verhaal?

Wij bundelen voor jou de mooiste verhalen over inclusiviteit.