De mentale gezondheid van jongeren in ons land verslechtert. Studie, het gebruik van social media, een snel veranderende maatschappij en zorgen over de toekomst noemt men daarbij als oorzaken. In ons dossier Druk! spreekt KRO-NCRV uitgebreid hierover met jongeren en deskundigen. In juni besteedt KRO-NCRV daarom in alle journalistieke programmering op radio, tv en online, een week lang aandacht aan dit onderwerp. Ook in bestaande programma’s en in nieuwe online formats, zoals een liveshow op TikTok, vragen we aandacht voor het mentaal welzijn van jongeren in ons land.

Online tool De Checkers van MIND Us over leren luisteren
Druk! staat in juni een week lang in het teken van hoe je beter kunt luisteren als ouder, vriend(in) of goede kennis. Vragen hoe iemand zich écht voelt helpt, maar hoe voer je dat gesprek zonder oordeel of (dwingend) advies te geven? Op KRO-NCRV.nl/druk vind je de online tool De Checkers, een gereedschapskist voor omstanders met instrumenten om dit gesprek te voeren. Deze online tool van onze partner MIND Us is in voorjaar 2024 gelanceerd door koningin Máxima. 

Perspectief geven
KRO-NCRV Mediadirecteur Sandra Hilster over dit KRO-NCRV dossier: 'Onder de overkoepelende titel Druk! laten we, samen met onze maatschappelijke partners, zien hoe het is gesteld met de mentale gezondheid van jongeren. We kijken naar waar het nu mis gaat in de samenleving, maar we laten ook zien hoe we met elkaar deze en toekomstige generaties kunnen helpen. Wij bieden op onze eigen website toegang tot de online tool De Checkers en dit vormt direct een handig hulpmiddel voor een goed gesprek. Dit past goed bij ons als maatschappelijk mediabedrijf want niet alleen geven we aandacht aan zo’n belangrijk onderwerp, we geven ons publiek ook het perspectief om zelf te kunnen handelen.'

Een overzicht van alle programmering, online artikelen en andere fragmenten over mentaal welzijn uit KRO-NCRV programma’s is te vinden op https://kro-ncrv.nl/druk. Op deze pagina vind je ook de online tool De Checkers.