De armoede in Nederland groeit. Radiopresentator Emmely de Wilt zet zich met het initiatief Lief gebaar in voor menstruatiearmoede. Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen Carola Schouten is te gast in het programma Wout2day om te vertellen dat er extra geld wordt geïnvesteerd om menstruatiearmoede tegen te gaan.

Foto Emmely de Wilt door Ben Houdijk 

Bespreekbaar maken van armoede 

Het bespreekbaar maken van armoede en ook menstruatiearmoede is lastig omdat het gepaard gaat met veel schaamte. 'Juist door initiatieven zoals Lief gebaar wordt armoede meer besproken en dat is goed. Want daardoor komt er meer aandacht en ook meer hulp', aldus minister Schouten.

Extra hulp 

Minister Schouten geeft aan dat het vaak moeilijk is voor mensen die verlegen zitten om menstruatieproducten om hulp te vinden terwijl die wel beschikbaar is. Een voorbeeld hiervan zijn de afgiftepunten voor menstruatieproducten door het Armoedefonds. Dat zijn er nu 1.700 door heel Nederland, en dit worden er meer. Er worden door de overheid tientallen miljoenen euro's beschikbaar gemaakt om heel Nederland te voorzien van punten waar vrouwen terecht kunnen om menstruatieproducten op te halen. 

Kijk hieronder het gesprek met minister Carola Schouten terug. 

Emmely de Wilt in de studio
6 min 2 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Wat is menstruatiearmoede?

Bij één op de tien meisjes en vrouwen is er thuis soms geen geld voor maandverband of tampons. Zij moeten dan wc- papier gebruiken of kiezen er noodgedwongen voor om thuis te blijven van werk, vrienden of school. Met Lief gebaar wil KRO-NCRV aandacht vragen voor dit probleem. 

Emmely de Wilt