Monique Molenkamp die met twee kinderen rondkomt van 50 euro per week, kan zich geen menstruatieproducten veroorloven. Monique: ‘Als ik moet kiezen tussen een brood voor mijn gezin of maandverband wordt het toch het brood. Het alternatief is thuisblijven uit angst om door te lekken of om wc-papier te gebruiken.’

In Het oor wil ook wat spreekt presentator Emmely de Wilt met Monique over menstruatiearmoede. Om menstruatiearmoede tegen te gaan helpt Monique mee bij Stichting De roze hulp, die 52 menstruatie-uitgiftepunten heeft in de Bollenstreek. De stichting krijgt onder andere donaties van Het Armoedefonds, maar is ook afhankelijk van particuliere steun. ‘Het is eigenlijk belachelijk om zoveel te moeten betalen voor iets wat we zo hard nodig hebben’, besluit Monique. 

Bekijk hieronder het gesprek tussen Emmely de Wilt en Monique Molenkamp. 

Emmely de Wilt in de studio
4 min 27 s
Deze video op je eigen site plaatsen

'Het is belachelijk om zoveel te moeten betalen voor iets wat we zo hard nodig hebben’

Monique Molenkamp
Emmely de Wilt in de radiostudio

Minister Carola Schouten stelt miljoenen beschikbaar voor menstruatiearmoede

Emmely de Wilt

Wat is menstruatiearmoede?

Bij één op de tien meisjes en vrouwen is er thuis soms geen geld voor maandverband of tampons. Zij moeten dan wc- papier gebruiken of kiezen er noodgedwongen voor om thuis te blijven van werk, vrienden of school. Met Lief gebaar wil KRO-NCRV aandacht vragen voor dit probleem. 

Meer informatie