5 groene keuzes in de supermarkt

Nederland telt steeds meer mensen. En die moeten natuurlijk allemaal eten.​​ Tijdens het boodschappen doen wordt er veel afval weggegooid. Wist je dat we in Nederland jaarlijks zo’n 34 kilogram afval per persoon weggooien? Zonde! Met deze vijf tips ontdek je hoe je groenere keuzes maakt bij het boodschappen doen. 

1. Neem je eigen tas mee

De allermakkelijkste tip, maar wel één die nog vaak wordt vergeten. Gebeurt dat jou ook weleens? Help jezelf dan herinneren door een boodschappentas op een niet te missen plek te leggen. Hang ‘m aan het haakje van je sleutels, stop ‘m in je jaszak of leg ‘m in de buurt van je portemonnee.

Marieke Eyskoot

Lees meer over Marieke, duurzame lifestyle-expert bij BinnensteBuiten.

Marieke Eyskoot

2. Plan je boodschappen

Plannen wanneer je je boodschappen gaat doen kan flink wat afval én geld schelen. Wie kent het niet: je komt thuis met een nieuw pak pasta en ziet nog twee aangebroken pakjes in je keukenkastje liggen. Kijk voordat je weggaat wat je nog thuis hebt liggen en bedenk wat je de komende dagen nodig hebt. Maak een lijstje. Zo voorkom je dat je te veel eten koopt wat je aan het einde van de week weggooit.

'Een houdbaarheidsdatum hangt af van je eigen gezonde verstand'

Duurzaamheidexpert Marieke Eyskoot

3. Zonde om weg te gooien

Producten die bijna over de datum zijn, krijgen vaak een kortingssticker. Super goed! Want het is zonde om deze producten weg te gooien. Zelfs als je het product niet dezelfde dag gaat eten kan het nog een goede aankoop zijn. Marieke Eyskoot, duurzaamheidexpert bij BinnensteBuiten, geeft je een tip: 'Een houdbaarheidsdatum is iets wat op de verpakking moet, maar helemaal afhangt van je eigen gezonde verstand. Ruik eraan, bekijk het, en als het eetbaar overkomt, is het dat waarschijnlijk ook.'

4. Pak het voorste pak!

'Altijd het achterste pak uit het vak pakken, die blijft het langst houdbaar!' Wie heeft het vroeger niet te horen gekregen? Marieke: 'Wie heeft er melk of yoghurt nodig die drie weken houdbaar is? Er gaan maar een paar glazen of bakjes uit een pak, dus je doet er maar een paar dagen mee. Als niemand het voorste item neemt gaat het in de vuilnisbak. Kies hem juist wel: het is makkelijker dan achterin het koude schap duiken en je maakt meteen impact.'

5. Vervoer je producten voorzichtig

Zo, lijstje gemaakt, je eigen tas meegenomen en alleen in je mandje gestopt wat je écht nodig hebt. Goed bezig! Er is nog iets waar je op kunt letten. Beurse plekken zorgen dat je product sneller bederft en dat je het dus sneller weggooit. Pak producten zoals zacht fruit dus voorzichtig en als laatste in, zodat ze bovenop liggen en minder snel beurs worden.

Groener doen

KRO-NCRV geeft om de aarde. Jij ook? Raak geïnspireerd door andere groene artikelen!

kas buiten in het zonlicht
Let jij op de hoeveelheid afval als je boodschappen doet?
  1. Nee 6% (40 votes)
  2. Nog niet, maar dat ga ik nu wel doen 7% (44 votes)
  3. Ja, ik houd hier al rekening mee 87% (583 votes)