Veel LHBTI-leerlingen krijgen te maken met discriminatie en kunnen niet zichzelf zijn op school. Yassine Harbaoui (18) heeft van dichtbij meegemaakt dat acceptatie niet vanzelfsprekend is. Yassine vertelt hoe het is om op te groeien als trans vrouw in een islamitisch gezin.
Tunesische vader
‘Als trans vrouw uit een islamitisch gezin heb ik een niet veel voorkomende identiteit. Maar mijn ouders zijn juist heel erg accepterend en begripvol. Ik durfde het eerst niet te vertellen aan mijn vader. Bij mijn moeder kwam ik een stuk eerder uit de kast. Mijn vader is uit Tunesië naar Nederland geëmigreerd, dus hij is in een hele andere cultuur opgegroeid. Maar toen ik uiteindelijk ook uit de kast kwam bij mijn vader reageerde hij super-positief’, lacht Yassine.
'Ik wist al heel jong dat ik een meisje was. Ik vond het eerst heel moeilijk om dat thuis te kunnen zeggen. Als mijn vader thuiskwam haalde ik mijn make-up eraf. Of ik zei tegen mijn vrienden dat ze mij anders moesten noemen. Ik vind het heel knap dat mijn vader mij uiteindelijk heeft kunnen accepteren. Ik heb heel langzaam steeds meer van mijzelf laten zien aan hem'.
'Als mijn vader thuiskwam haalde ik mijn make-up eraf'
Een stuk veiliger op school
‘Op mijn vorige middelbare school werd ik gepest en kreeg ik nare opmerkingen als ik door de gang liep. Mensen weten vaak niet wat er bij iemand thuis speelt. Eén nare opmerking kan wel de druppel zijn dat je van school verandert, omdat je het gewoon niet meer aankan. Ik vond het heel erg fijn dat ik me op mijn nieuwe middelbare school geen zorgen meer hoefde te maken. Hier kan ik gewoon mijzelf zijn’.
‘Door de Paarse Vrijdag en GSA (Gender & Sexuality Alliance) op mijn school voel ik mij een stuk veiliger en kan ik eindelijk mijzelf zijn’, vertelt Yassine. De Gender & Sexuality Alliance is een initiatief waarbij een groep leerlingen zich sterk maakt voor een inclusieve omgeving op school. Door bijvoorbeeld paarse armbandjes te dragen of een Paarse Vrijdag te organiseren laten ze zien dat iedereen erbij hoort.
Echt een feestje
‘Paarse Vrijdag is belangrijk voor mij omdat er heel veel soortgelijke mensen bij elkaar komen. Dan kunnen meer mensen ook zichzelf zijn, zonder dat ze raar aangekeken worden. Op mijn middelbare school is Paarse Vrijdag echt een feestje. Al maakt dat feest-gedeelte mij minder uit. Ik vind het gewoon heel belangrijk dat je op zo’n dag jezelf kunt zijn. En dat er mensen zijn die het voor anderen een stuk makkelijker maken om zichzelf te zijn.’