Documentaire De blauwe familie leidt tot Meldpunt Discriminatie bij politie

Onze documentaire De blauwe familie, uitgezonden in mei 2022, over racisme en discriminatie binnen de politie blijft impact maken. Politiemensen die zich gediscrimineerd voelen op hun werk kunnen dat namelijk voortaan melden bij het Gezamenlijk Meldpunt Discriminatie.

De politiebonden NPB, ACP, ANPV en Equipe hebben het meldpunt begin oktober in het leven geroepen om te inventariseren hoe wijdverbreid discriminatie is binnen het korps en of er genoeg wordt gedaan om het uit te bannen. De vakbonden roepen politiemensen op misstanden altijd te melden, ook als ze niet zelf slachtoffer zijn geworden, maar hebben gezien dat iemand anders wordt gediscrimineerd.

 

Strengere aanpak racisme en discriminatie

Onder meer naar aanleiding van de documentaire De blauwe familie besloot de landelijke korpsleiding racisme en discriminatie strenger aan te pakken. Mensen die zich eraan schuldig worden vaker bestraft en zo nodig ontslagen. Begin september vond in de Tweede Kamer al een gesprek plaats tussen de Commissie Justitie en Veiligheid en de makers van en hoofdpersonen uit de docu De blauwe familie. Ook staat er nog een Kamerdebat gepland. In oktober zijn drie hoofdpersonen uit de documentaire aanwezig op een school take over van Young Impact in samenwerking met KRO-NCRV, op een middelbare school in Breda. Hier praten zij onder leiding van Klaas van Kruistum met leerlingen over hun ervaringen en over gelijke kansen, het thema van deze school take over.