Antakya, 9 februari 2023 – Een van de Turkse steden die zwaar zijn getroffen door de aardbevingen van 6 februari is Antakya. Deze zuidelijke stad in de provincie Hatay bevindt zich op de plek waar in de oudheid Antiochië lag. Het was in deze metropool dat de volgelingen van Jezus voor het eerst ‘christenen’ werden genoemd.
“Volgens de eerste berichten heeft de zwaarste beving de oude wijk met de grond gelijk gemaakt; veel gebouwen zijn ingestort en er woeden veel branden”, zei de Indiase kapucijn Francis Dondu, pastoor van de parochie van de Heilige Petrus en Paulus in Antakya, gisteren tegenover AsiaNews.
De kerk van pater Dondu’s parochie is een van de weinige gebouwen die tot nu toe door de aardbeving gespaard zijn gebleven. Dat komt omdat ze laag gelegen is en sterke fundamenten heeft. In de parochiekerk worden ontheemden , zowel christenen als moslims, opgevangen. “Er is geen elektriciteit, geen internet in de stad; de telefoondiensten zijn slecht. Nu is het doel “uit te zoeken hoe het verder moet, want het is koud, we zitten midden in de winter, en er is onderdak nodig”.
De BBC meldt dat de bevolking van Antakya zich gisteren in de steek gelaten voelde. De mensen smeekten om meer hulp bij het vinden van de duizenden vermisten en gevangenen in de ingestorte gebouwen in hun stad. Gistermiddag arriveerden echter 77 Britse reddingswerkers in de oude stad. Een van hen is de Welshe brandweerman Phil Irving. “Ik ben in 2010 naar Haïti geweest en dit is vergelijkbaar met de verwoestingen die ik heb gezien, vooral op deze locatie waar het niet lijkt alsof internationale teams zijn aangekomen.”
“Antakya is een van de meest geïsoleerde centra in Turkije”, zegt de Italiaanse vrouw Maria Grazia Zambon tegenover AsiaNews. Deze geconsacreerde maagd werd jaren geleden door het aartsbisdom Milaan naar Antakya gestuurd om de plaatselijke katholieke gemeenschap van dienst te zijn.
Zambon merkt op dat het erg moeilijk is om Antakya over land te bereikten. Dat komt “omdat de wegen beschadigd, zo niet weggevaagd zijn, en veel mensen worden nog vermist, onder het puin. Zelfs het vliegveld is onbruikbaar”.
De synagoge die vlak bij de Petrus-en-Pauluskerk stond is ook ingestort. Samen vormden zij volgens Zambon “een oecumenisch en interreligieus mozaïek”, dat door de beving in het hart is getroffen. “De rollen met de heilige geschriften zijn in rook opgegaan, net als 2500 jaar geschiedenis. Het hoofd van de Joodse gemeenschap is overgebracht naar een ziekenhuis in een andere stad, omdat die in Antakya niet operationeel zijn, te zeer beschadigd of verwoest door de aardbeving.”
“Het is bijzonder moeilijk om met Antakya te communiceren”, zegt bisschop Paolo Bizzeti SJ, apostolisch vicaris van Anatolië, die de hulp vanuit Italië coördineert in afwachting van zijn terugkeer naar Turkije. “Het is moeilijk om nieuws te krijgen uit een van de belangrijkste christelijke locaties in het Midden-Oosten. Als Jeruzalem wordt beschouwd als de moederkerk, kan Antiochië worden gezien als de moeder van de christelijke dialoog. Want vanuit hier is de verkondiging van het Evangelie is begonnen”, aldus de bisschop wiens kathedraal in de stad Iskinderun door de aardbeving is ingestort.