Ruim 23.000 leerlingen in het basisonderwijs gaan meer bewegen op school. Hierover hebben schoolleiders van meerdere schoolbesturen in ons land, die bij elkaar in totaal 104 basisscholen vertegenwoordigen, afspraken gemaakt in het KRO-NCRV programma Spraakmakers op NPO Radio 1. Initiatiefnemer van dit bewegend leren-plan is Nienke Meijer, de minister van Oplossingen van KRO-NCRV’s Spraakmakers. Bewegend leren betekent dat kinderen tijdens de gewone lessen in beweging komen, bijvoorbeeld door tafels te leren terwijl je een bal naar elkaar gooit. Het plan is eind september ondertekend door meerdere onderwijsbestuurders en overhandigd aan Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs.

 

Minister van Oplossingen Nienke Meijer: “Kinderen zitten een groot deel van de dag stil achter hun tafeltjes. En dit heeft grote invloed op hun fysieke en mentale gezondheid. Een gezonde samenleving staat op de schouders van gezonde kinderen. Bewegend leren is een heel krachtig middel om kinderen gezonder te laten zijn. Ik ben trots dat al 104 basisscholen deze oproep ondertekenen en ik ben ervan overtuigd dat meer scholen in ons land gaan volgen. Ik roep minister Wiersma, maar ook educatieve uitgeverijen en gemeenten op om versneld aan de gang te gaan met dit bewegend leren.”

Minister Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs over de oproep: “Goed kunnen lezen en schrijven is een topprioriteit voor scholen. We gaan hen daarbij helpen. En leren kan op verschillende manieren, je kunt vakken combineren. Ik ga graag kijken naar deze deelnemende scholen die met deze methoden werken en delen met andere scholen.”

Nienke Meijer is door KRO-NCRV’s Spraakmakers, samen met leden van de online Spraakmakers community, eind 2021 gekozen tot minister van Oplossingen. Niet gebonden aan het kabinet en de politiek pakt Meijer maatschappelijke problemen op door buiten de Haagse werkelijkheid te denken, door verbinding te zoeken en vooral door te doen. Meijer werd in 2014 verkozen tot Topvrouw van het jaar en was voorzitter van het College van bestuur van Fontys Hogescholen.

De oproep Bewegend leren is te downloaden op de Spraakmakers-pagina op KRO-NCRV.nl. Hierop is ook een overzicht te vinden van alle basisscholen in ons land die met bewegend leren aan de slag gaan in hun klassen.