Pius XII en de Jodenvervolging

Deze aflevering van de podcastserie Pauscast gaat over paus Pius XII, de Italiaan Eugenio Pacelli (1876-1958). Wat was zijn rol in die donkere jaren van fascisme en nazisme? Sprak hij zich uit over de Jodenvervolging?  

Pius XII  is voor veel mensen controversiële paus. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, in 1939, werd hij tot paus gekozen. Zijn reputatie is op z’n zachtst gezegd niet goed. “Hitlers paus”, is hij ook wel genoemd of “de zwijgende paus.” Het zijn bijnamen die al jaren aan hem kleven. 

'Pius XII was een voorzichtige verzetsstrijder'

Historicus Johan Ickx

Volgens de ene deskundige is dit terecht, omdat de kerkleider nooit openlijk de Jodenvervolging zou hebben veroordeeld. Volgens de ander is dit absoluut onterecht. De directeur van één van de Vaticaanse archieven, de Vlaming Johan Ickx, is het bijvoorbeeld absoluut oneens met Pius’ slechte imago. Ickx deed veel onderzoek naar Pius en noemt hem “een voorzichtige verzetsstrijder” die deed wat hij kon.  

In deze pauscast-aflevering een interview met Ickx en een overzicht van opvattingen die er over Pius waren en nog steeds zijn. Presentatoren zijn Wilfred Kemp (KRO-presentator) en Andrea Vreede (Vaticaan-correspondent voor de NOS). 

Beluister hier deze aflevering