Rome, 23 juli 2022 – Morgenochtend begint de 37ste apostolische buitenlandse reis van paus Franciscus. Zelf noemt hij deze reis een “boetvaardige pelgrimage”. Het hoofddoel van het zesdaagse bezoek aan Canada is om namens de Katholieke Kerk schuld te bekennen aan de culturele repressie van inheemse volken in Canada en om daarvoor spijt te betuigen.
Pausreis naar Canada wordt ‘boetvaardige pelgrimage’ (17 juli 2022)
Gisteren was de paus in de Romeinse grootbasiliek Heilige Maria de Meerdere om zoals gebruikelijk het welslagen van zijn reis toe te vertrouwen aan Onze Lieve Vrouw. Daartoe bad hij, vanwege zijn knieproblemen gezeten in een rolstoel, bij de Byzantijnse icoon Salus Populi Romani boven het altaar van de Paulijnse Kapel.
Volgens planning landt het vliegtuig met aan boord de paus en zijn gevolg morgen om 11.20 uur plaatselijke tijd op de Internationale Luchthaven van Edmonton, de hoofdstad van de Canadese provincie Alberta, waar hij door de autoriteiten zal worden verwelkomd.
Het eigenlijke programma begint overmorgen. In de ochtend vindt in de plaats Maskwacis (Centraal-Alberta) een ontmoeting plaats met mensen van de drie groepen die door de Canadese grondwet worden erkend als inheemse volken: First Nations, Inuit en Métis. Dit zijn verschillende volkeren met unieke geschiedenissen, talen, culturele praktijken en spirituele overtuigingen. Aan het einde van de middag is Franciscus te gast in de Heilige-Hartparochie van Edmonton.
Op dinsdag 26 juli, feest van de heilige Joachim en Anna, gaat de paus voor in een eucharistieviering in het Commonwealth Stadium in Edmonton. Aan het einde van de middag neemt Franciscus deel aan de Lac Ste Anne Pilgrimage, de jaarlijkse bedevaart van inheemse katholieken ter ere van Sint-Anna, de grootmoeder van Jezus.
De pontifex reist op 27 juli naar de oostelijke provincie Quebec. Na zijn aankomst op de Internationale Luchthaven van Quebec zal hij worden overgebracht naar de Citadelle de Québec, de residentie van de gouverneur-generaal van Canada, waar Franciscus officieel zal worden welkom geheten. Daarna zal hij een onderhoud hebben met gouverneur-generaal Mary Simon, de representant van koningin Elizabeth II, het staatshoofd van Canada, en met Justin Trudeau, de premier van Canada. Ook vindt er een ontmoeting plaats met de civiele autoriteiten, met afgevaardigden van inheemse volkeren en met het corps diplomatique.
Op 28 juli bezoekt de paus de bedevaartplaats Sainte-Anne-de-Beaupré. In de ochtend celebreert hij de mis in het nationaal heiligdom van de heilige Anna. Later die dag reist de paus terug naar Quebec waar hij in de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal (Notre-Dame de Québec) zal voorgaan in een vesperdienst met bisschoppen, priesters, diaken, religieuzen, seminaristen en pastoraal werkenden.
Op 29 juli heeft Franciscus in de ochtend een privéontmoeting met jezuïeten in het aartsbisschoppelijk paleis van Quebec. Daarna treft hij daar een aantal afgevaardigden van inheemse volken, voornamelijk Inuit. Na het middagmaal vliegen de paus en zijn gevolg naar Iqaluit, de hoofdstad van het noordelijke territorium Nunavut. Na aankomst heeft Franciscus een ontmoeting met onder anderen oud-leerlingen van de voormalige kostscholen waar inheemse kinderen een Europese opvoeding kregen. Aan het begin van de avond vertrekt de paus vanuit de luchthaven van Iqaluit terug naar Rome.
Paus betuigt spijt over misstanden op kostscholen in Canada (1 april 2022)
Volgens de volkstelling van 2016 identificeren meer dan 1,67 miljoen mensen in Canada zichzelf als Aboriginal. Zij vormen de snelst groeiende bevolking in Canada: tussen 2006 en 2016 groeide zij met 42,5 procent. Ongeveer 44 procent was in 2016 jonger dan 25 jaar. De grootste groep is die van de First Nations, met meer dan 630 gemeenschappen, die meer dan 50 verschillende naties en talen vertegenwoordigen. De benaming Métis verwijst naar volken die de drie Prairie Provinces (Alberta, Saskatchewan en Manitoba) bewonen, evenals delen van Ontario, Brits-Columbia, de Northwest Territories en het noorden van de Verenigde Staten. Zij hebben een gedeelde geschiedenis en cultuur en zijn van gemengde inheemse en Europese (voornamelijk Franse) afkomst. In 2016 werden er in Canada 587.545 leden van de Métis geteld. Het volk van de Inuit, vroeger aangeduid als Eskimo’s, is verspreid over verschillende landen; er zijn in totaal ongeveer 150.000 Inuit. In Canada werden in 2016 65.025 Inuit geteld.