Alain Caron ziet sterren in KRO-NCRV’s BinnensteBuiten

Datum: 3 mrt 2021 om 18:50

In de nieuwe serie Alain ziet sterren in het KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten gaat culinair expert Alain Caron dit voorjaar langs bij zes toonaangevende sterrenchefs in ons land. Van Joris Bijdendijk tot Soenil Bahadoer. Wie zijn zij? Wat is hun visie en waar halen zij hun inspiratie vandaan? Al jaren koken zij, dag in dag uit, vol passie op het hoogste niveau. Alain: “De rijdende trein waarin ze zitten is van de één op andere dag tot stilstand gekomen. De horeca is in deze pandemie zwaar getroffen. Hoe gaan deze chefs om met deze uitzonderlijke situatie? Hoe vullen zij hun dagen nu? En hoe zien zij hun toekomst als topchef?”

Alain ontmoet in de serie Alain ziet sterren de volgende topkoks:

Margo Reuten (uitzending woensdag 3 maart). Margo is de enige vrouwelijke sterren-chef van Nederland. Zij vindt dit vak het mooiste wat er is en hoopt er nog jaren mee door te gaan. Dat haar leven nu stil staat, vindt ze dan ook lastig. “Als je al 37 jaar in de keuken staat en dag in, dag uit, alles geeft voor je gasten, dan is dit wel bizar om mee te maken.”Maar stil zitten doet ze niet, want nog steeds kunnen mensen thuis van haar prachtige gerechten genieten.

Danny en Helena Tsang (uitzending woensdag 24 maart). In 1982 openden Danny en Helena in het West-Brabantse dorp St. Willebrord een afhaalchinees. Maar geleidelijk verleggen ze hun focus naar verfijnde en authentiek Chinese gerechten. Met als hoogtepunt een Michelinster in 2018. Maar door corona gaan ze weer hun focus verleggen en keert de familie Tsang terug naar hun oude, vertrouwde concept: de afhaalservice.Joris Bijdendijk (uitzending woensdag 7 april). In 2014 riepen de restaurantcritici van Gault Millau Joris uit tot Belofte van het jaar. Nu, 7 jaar later, is hij executive chef van twee restaurants in Amsterdam, waarvan een bekroond is met een Michelinster. 2020 zou een topjaar worden, maar corona gooit roet in het eten. Joris speelt meteen in op de veranderende situatie en haalt als één van de eerste top-koks het nieuws door met een afhaalmenu te komen. Sindsdien blijft hij me veel creativiteit nieuwe culinaire initiatieven ontwikkelen, van ontbijt tot snert.

Niven Kunz (uitzending woensdag 5 mei). Niven is de jongste chef-kok ooit die een Michelinster mocht ontvangen. Ten gevolge van de pandemie was hij helaas ook één van de eerste sterrenzaken die een faillissement moest aanvragen. Toch is hij niet bij de pakken gaan neerzitten. Niven opent een nieuw restaurant, maar ook dat moest na twee maanden door de nieuwe lockdown de deuren sluiten. Niven heeft een grote liefde voor groente, de kassen in het Westland zijn voor hem een bron van inspiratie.

Soenil Bahadoer (uitzending woensdag 19 mei). Soenil is eigenaar van een twee-sterrenrestaurant in Nuenen. In 2020 wordt hij uitgeroepen tot Chef van het jaar en zijn agenda is volgeboekt met bijzondere evenementen in binnen- en buitenland. Maar corona is de grote spelbreker. En als hij de deuren van zijn restaurant ook nog moet sluiten, is het wel even slikken. Lang bij de pakken neerzitten doet Soenil niet. Hij parkeert een foodtruck pal voor zijn restaurant en kookt gewoon door. Deze instelling typeert de chef met Surinaams-Hindoestaanse achtergrond. Maar hij staat niet alleen in de keuken, ook zijn moeder is de hele tijd roti aan het maken.

BinnensteBuiten, woensdag 3 maart om 18.50 uur bij KRO-NCRV op NPO 2

Meer informatie

Matthijs de Bruijn

Programma

Binnenstebuiten

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880