De loempia is een hartstikke complete snack. Je hebt het genot van de crunch, verse groenten en het vult goed. Bovendien zijn er varianten zat: uit de frituur, gebakken, uit de oven of helemaal zonder olie. Maar hoe maak je ze nu zelf? De BinnensteBuiten-chefs helpen je op weg met de lekkerste loempia recepten.

Een hoop varianten

Hoewel de loempia van origine Chinees is, zie je het gevulde deegvelletje ook voorbijkomen in de Vietnamese, Maleisische, Indonesische, Thaise, Filipijnse en Cambodjaanse cultuur. Logischerwijs zijn er dus een hoop verschillende varianten van de snack. Groot of klein, dik of dun, vlees of vega...

Wat is jouw favoriete soort loempia?
Choices

Loempia, spring roll, martabak of summer roll

De gefrituurde loempia van tarwe- of rijstdeeg vind je bij een hoop foodtrucks en markten. Deze kleine loempiaatjes heten spring rolls, de grote Chinese variant luistert naar de naam egg roll. Meestal bestaat de vulling uit rijstnoedels met groente, vlees, vis of tofu, maar dit verschilt per recept. In sommige landen vind je geen rijstnoedels in de loempia, zoals in de Indonesische martabak.

Er is ook een ongefrituurde variant van de loempia: de summer roll. Deze variant maak je van een geweekt rijstvel, en vul je met ingrediënten die je rauw kunt eten of al gaar zijn gebakken. Deze rol is een stuk gezonder dan zijn gefrituurde broertje. Weten hoe je al deze soorten loempia's zelf maakt? De chefs van BinnensteBuiten doen het voor.

Chinese loempia

Chef Ramon Brugman laat zien hoe je een Chinese loempia helemaal zelf maakt - inclusief loempiadeeg. En natuurlijk maakt hij daar ook een lekkere dipsaus bij.

loempia recepten binnenstebuiten chinees

Thaise mini-loempia's

Meer fan van kleine loempia's? Sharon de Miranda laat zien hoe je ze bereidt met een frisse Thaise voorjaarssalade.

loempia recepten binnenstebuiten thais

Vietnamese spring roll

Ramon Brugman maakt een gezond avondmaaltje met paprika, komkommer, wortel, paprika, daikon en zalm. En alsof dat nog niet genoeg is, bereidt hij er ook een watermeloensalade bij.

loempia recepten binnenstebuiten vietnamese springrolls

Indonesische martabak

Sharon de Miranda maakt Indonesische martabak volgens het recept van een vriendin van haar. Deze loempia met ei, (vegetarisch) gehakt en groente serveert Sharon met een zelfgemaakte sambal.

loempia recepten binnenstebuiten martabak

Loempiataart

Zin in een ovenschotel én in loempia? Dan hoef je vanaf nu niet meer te kiezen. Zo heb je tóch de smaken van een loempia, maar dan in een fractie van de tijd. Sharon de Miranda doet het voor.

loempia recepten binnenstebuiten loempiataart

Hollandse kaasloempia's

Je eigen kaastengels maken kan natuurlijk ook! De Hollandse manier van de loempia toont Sharon de Miranda aan je.

besparen boodschappen kaasstengels preisoep

Ook interessant:

Zin in seizoensgroente recepten met paprika?

Download ze hier!

paprika pasta arrabiata chilihoning nina slagmolen