Wat is het verschil tussen groene, gele en rode curry?
In de supermarkt staat het Aziatische schap vól met currypasta's inclusief verleidelijk label. Ga je voor een Thaise curry, dan pronken de kleuren 'geel', 'groen' en 'rood' groot op het label. Maar waarin verschillen gele, groene en rode curry's van elkaar? BinnensteBuiten legt het uit én geeft lekkere recepten.
Chili's in de curry
Gele, groene en rode curry's vind je in de Thaise keuken. Ondanks dat de curry's allemaal met kokosmelk worden gemaakt en je er rijst naast eet, bevatten ze andere ingrediënten. Het grootste verschil tussen al deze soorten curry's zijn de chili's die erin zijn verwerkt. Er bestaan namelijk groene, rode en gele chili's. De gele chilipeper is het minst pittig, en de groenste chili bevat de meeste spice. Natuurlijk kun je zelf ook variëren in de hoeveelheid chili, om zo het pittigheidsniveau naar smaak aan te passen.
Welke smaakmakers zitten er precies in de verschillende kleuren curry's? En met welke ingrediënten combineer je iedere soort curry precies? We leggen het je uit.
De ingrediënten van een rode curry
Een rode curry bestaat in de basis uit gedroogde rode chilipepers. Deze geven de curry zo'n diepe kleur en een specifieke smaak. In de meeste rode curry's zit daarnaast knoflook, laos (familie van de gember), citroengras, sjalot, blad en schil van de Thaise Kaffirlimoen, garnalenpasta of vissaus, komijnzaad, korianderzaad en korianderwortel.
Een klassieke rode curry bevat meestal een combinatie van kip met groenten, maar het is ook lekker met tofu of alleen groenten. Zo maakt chef-kok Sharon de Miranda van BinnensteBuiten de curry met bloemkool en kousenband. Bekijk meteen hoe ze de currypasta maakt en kook mee.
De ingrediënten van een gele curry
De gele curry heeft zijn kleurtje te danken aan gele chili's en kurkuma. Beide smaakmakers kleuren de curry heldergeel. Verder bestaat de curry uit currypoeder, knoflook, laos (familie van de gember), citroengras, sjalot, blad en schil van de Thaise Kaffirlimoen, garnalenpasta of vissaus, komijnzaad en korianderzaad.
Omdat de gele variant een stuk milder is dan groene of rode curry, is het een ideale curry om te serveren aan kinderen of mensen die niet tegen pittig eten kunnen. Een gele curry serveer je vaak met kip of garnalen, aardappel en ui. Maar een vegetarische variant kan natuurlijk ook. BinnensteBuiten-chef Ramon Brugman maakt zijn gele curry met kip en serveert daarbij een Thaise salade.
De ingrediënten van een groene curry
De groene curry is met afstand de pittigste Thaise curry door de soort chilipepers die erin zitten. Zo bevat de bird's eye chilipeper een behoorlijk hoog spice niveau!
Verder krijgt de curry zijn groene tint door de toevoeging van verse koriander en Thaise basilicum, wat 'm hartstikke aromatisch maakt. De groene currypasta bevat bovendien knoflook, laos (familie van de gember), citroengras, sjalot, blad en schil van de Thaise Kaffirlimoen, garnalenpasta of vissaus, komijnzaad en korianderzaad.
In combinatie met een groene currypasta zie je het meest frequent ingrediënten als vis, kip en groente. Chef Sharon de Miranda combineert haar groene curry met kip en mango.