In het voorjaar zijn raapstelen volop in het seizoen. De groene groente is een lust voor het oog, maar hoe bereid je ze? En wat maak je er allemaal mee? De BinnensteBuiten-chefs delen de lekkerste recepten met je.

Wanneer zijn raapstelen in het seizoen?

Zodra de raapstelen in de schappen liggen, weet je dat het lente is. Deze bladeren zijn het loof van knolgroenten zoals meiknol en koolraap. Je vindt ze bij de groenteboer, op de markt en in sommige supermarkten. 

De groente smaakt een beetje bitter en nootachtig, zoals rucola en spinazie. Bovendien zijn raapstelen hartstikke gezond: ze bevatten veel bètacaroteen en foliumzuur. En dat terwijl er bijna geen calorieën inzitten.

Het seizoen van de raapsteel is kort: ongeveer van maart tot eind mei. Let op knapperige en groene bladeren als je ze koopt! Anders zijn ze niet meer zo lekker.

Hoe bereid je raapstelen het best?

Voordat je gaat koken met raapstelen, is het belangrijk om ze te wassen. Probeer daarbij zo voorzichtig mogelijk met de groente om te gaan. Je wilt niet dat de bladeren en stengels kneuzen, want dan verliezen ze hun crunch.

Denk eens aan de volgende bereidingswijzen voor raapstelen:

  • In een salade: raapstelen kun je prima rauw eten en dus zijn ze heerlijk knapperig in combinatie met bijvoorbeeld appel, walnoten en een honing-mosterddressing.
  • In een soep: de groente is felgroen van kleur en staat hartstikke fris in een soepkom. Combineer met een lepel zure room en mierikswortel.
  • In een wokgerecht: gebruik in plaats van kool eens raapstelen in je wokgerecht. Door de iets bittere crunch is het een lekkere toevoeging aan een roerbakgerecht met tofu, noten en teriyakisaus.

[Tekst gaat door onder de poll]

Kook jij weleens met raapstelen?
Keuzen

Lekkere recepten met raapstelen

Ben je benieuwd hoe de BinnensteBuiten-experts koken met raapstelen? Kijk mee voor een lekkere salade, stamppot, pasta en snack met raapstelen.

Sla met raapstelen, zelfgemaakte croutons en moerbeidressing

Chef Nadia Zerouali laat zien hoe lekker de raapstelen zijn in een salade met Midden-Oosterse ingrediënten.

raapstelen recept salade moerbeidressing

Ravioli met oude kaas, raapstelenpesto en truffel

Chef Leon Mazairac gebruikt in plaats van basilicum nu eens raapstelen in zijn pesto voor deze heerlijke combinatie met ravioli en truffel. Een mooi gerecht voor een dinertje.

Ravioli met oude kaas, raapstelenpesto en truffel

Stamppot met oude kaas, grove mosterd en amandelen

Nadia Zerouali maakt deze stamppot met andijvie, maar wissel die hoeveelheid om met raapstelen en je hebt een heerlijk maaltje. Vooral de amandelen geven het klassieke gerecht een bijzondere twist.

raapstelen recept stamppot

In bierbeslag gefrituurde raapstelen met remoulade

Wie wist dat raapstelen ook de perfecte snack konden zijn? Chef Rosah van Schendelen laat zien hoe je het maakt.

In bierbeslag gefrituurde groente op een bord

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Maarten - Keuringsdienst van waarde - Gerookt