Hoe kun jij de dure producten uit de supermarkt ontwijken en tegelijkertijd ook nog goedkoper uit zijn? In Koken zonder knaken leggen we je in 1 minuut uit hoe je producten uit de supermarkt super makkelijk zelf (na)maakt. Geen pakjes of zakjes, maar het echte werk! Deze keer: teriyakisaus met broccoli.

Ingrediënten

  • 5 centimeter gember (€0,20) 
  • 3 tenen knoflook (€0,15) 
  • 1 limoen (€0,69) 
  • 150 ml sojasaus (€0,74) 
  • 160 ml water 
  • 3,5 el basterdsuiker (€0,20) 
  • 2 el maizena (€0,10) 
  • 1 broccoli 
  • Optioneel: zwarte sesamzaadjes 

Onder aan de streep

De zelfgemaakte teriyakisaus kost je €2,08 voor 350 ml. In de supermarkt betaal je €3,98 voor 350 ml. Zelfgemaakt ben je dus veel goedkoper uit! 

Benodigdheden

  • Rasp 
  • Pan  
  • Kom 
  • Vergiet

Tip: bewaar de overige teriyakisaus in een gesteriliseerde glazen pot in de koelkast

Bereidingswijze

1. Rasp 5 cm gember.

2. Pel en rasp 3 tenen knoflook. 

3. Pers 1 limoen uit. 

4. Voeg 150 ml sojasaus en 160 ml water toe aan de pan. 

5. Voeg 3,5 el basterdsuiker toe aan de pan.

6. Voeg dan ook de geperste gember, knoflook en limoen toe.

7. Meng 2 el maizena met een beetje water. 

8. Voeg het maizena mengsel toe aan de pan en breng de saus aan de kook. 

9. Waneer de saus bubbelt en ingekookt is haal je deze van het fornuis.

10. Stoom de broccoli door deze voor 7 minuten in het vergiet boven een pan met kokend water te plaatsen. 

11. Leg de broccoli op een bord en giet hier de saus over heen. 

12. Eet smakelijk! 

 

Tip: Bewaar de overige teriyakisaus in een gesteriliseerde glazen pot in de koelkast om nog veel meer smakelijke gerechten te creëren.

Ook interessant:

De Eerlijker eten nieuwsbrief

Lees alles over de herkomst van jouw eten, vind duurzame inspiratie en ontdek verrassende recepten.

Yvon Jaspers met oesters aandacht voor eten