Voor dikdoeners is er een speciale categorie chips. Dikke chips, voor de dikke portemonnee. Handgeschept, en uit de ketel bovendien. Een stuk duurder dan ordinaire chips. Maar worden handcooked chips echt met de hand gebakken of bakken ze ons een dikke vette poets?
Vier keer zo duur
In de supermarkt vind je ambachtelijke chips, handcooked chips en kettle chips. Je kunt zelfs speciale chips in de schappen vinden die op de boerderij zijn gebakken. Voor deze ‘bijzondere’ chips betaal je wel een bijzonder hoge prijs.
Robuuste of ambachtelijk gebakken chips kosten vaak twee keer zoveel als ordinaire naturel chips. Voor sommige merken handgebakken chips betaal je zelfs vier keer zoveel. Kost dat extra handwerk voor de productie van ambachtelijke chips écht zoveel meer? Hoe kunnen chipsfabrikanten überhaupt op zulke groot schaal al die zakken chips met de hand bakken?
Handgebakken
Zodra de ambachtelijke chipsmakers de aardappelen binnenkrijgen, worden ze grondig gewassen. Vervolgens worden de aardappels geschild en in dunne schijfjes van drie tot vier millimeter groot gesneden. De chipsfabrikant bakt de schijfjes erna in plantaardige olie.
Tot dit punt lijkt het maakproces erg op dat van het bakken van friet, maar bij chips is nog iets anders erg belangrijk. Er mag namelijk geen vocht meer in de aardappel zitten. Na het bakken gaan de handgebakken chips daarom nog voor een paar uur in de oven om volledig uit te drogen.
Handmatig ingesteld
Het bakken van een ambachtelijk chipje heeft dus flink wat voeten in de aarde. Om al die zakken handcooked chips uit de supermarkt te vullen moet er dag en nacht personeel bezig zijn om die chips te bakken. Maar wie een kijkje in de fabriek voor ambachtelijke chips neemt, ziet weinig personeel rondlopen.
Handcooked chips worden namelijk ook bijna volledig geautomatiseerd gebakken. De aardappelen worden gewassen, gesneden, gekruid en gebakken door een machine. Het enige handwerk dat bij het maken van de chips komt kijken, is het instellen van de machines.
Mag het wel handcooked heten?
Waarom mogen deze schijnbaar ambachtelijke chips dan toch handcooked heten? De handgebakken chips verschillen immers niet van de ‘ordinaire’ chipszakken.
De consument is bereid meer te betalen zodra de chips ‘ambachtelijk’ en ‘handcooked’ heten. Het gevoel van ‘terug naar de basis’ en chips die met de hand gebakken zou zijn, klinkt een stuk aantrekkelijker dan chips van de lopende band.
De termen handcooked en ambachtelijk zijn niet beschermd, en daar maakt de marketingafdeling handig gebruik van. Noem de chips ambachtelijk en een fabrikant kan er meer geld voor vragen, ook al komen er geen handen aan te pas. Want een machine doet het allemaal net wat nauwkeuriger en sneller dan een ambachtsman dat kan.