In smoothies, pastasauzen of gewokt met knoflook: spinazie vind je in vele soorten gerechten. Hoe krijg je de meeste voedingsstoffen uit spinazie? Is het dan beter om spinazie rauw te eten of juist verhit? De Keuringsdienst zoekt het uit.
Goed voor je energieniveau
Van maart tot en met oktober is spinazie in het seizoen. De bladgroente groeit dan volop op Nederlandse bodem. De groente zit barstensvol vitamine B1, vitamine B11 en vitamine K. Die zijn goed voor je energiestofwisseling, energieniveau, bloedstolling en sterke botten.
Rauwe spinazie of verhitte spinazie?
Op welke manier kun je deze vitamines het beste opnemen? Is dat bij rauwe of verhitte spinazie?
Spinazie is rauw heel goed voor je, omdat er veel vezels in zitten. Bovendien levert het vitamine B11 (folaat), dat verloren gaat in het kookvocht van spinazie zodra je het in de pan bakt. Als je de spinazie stoomt, dan behoud je wel het folaat.
Daarentegen bevat verhitte spinazie door het kookproces weer drie keer zo veel bètacaroteen als rauwe. Door verhitting wordt dat bètacaroteen omgezet in vitamine A, wat zorgt voor gezonde huid, nagels en haren. Ook neemt je lichaam makkelijker ijzer, magnesium en zink op uit verhitte spinazie.
Andere voedingsstoffen, even gezond
Zowel verhitte spinazie als rauwe spinazie is hartstikke gezond, en bevatten net andere voedingsstoffen. Varieer dus vooral tussen rauwe, gestoomde, gewokte en gebakken spinazie.