Spinazie is in het seizoen! Kook ermee deze heerlijke salade met nootjes, tahin, feta en grapefruit. Het staat binnen een mum op tafel en zit boordevol vitamines. Helemaal plantaardig maken? Dat kan ook.

Download hier het recept voor spinaziesalade

En maak indruk in de keuken!

spinazie salade seizoensgroente recept

Tahin, tahini, tahina, techina: wat is het verschil?

Over de spinaziesalade gaat een dressing met tahin. Tahin is een pasta van sesamzaadjes, die uit de Midden-Oosterse keuken komt. Afhankelijk van de taal, wordt er in het Arabisch over tachina gesproken en in het Hebreeuws over techina. Maar alle uitspraken duiden op hetzelfde product. Tahin vormt de basis voor hummus en baba ghanoush (een dip met geroosterde aubergine), en je vindt het ook vaak op je broodje falafel of shoarma. 

Ook in de zoete keuken komt tahin veel voor! Denk maar aan halva: een zoetigheid die naast het Midden-Oosten ook voorkomt in Turkije, Armenië en India.

 

Lekker in een dressing of marinade

De romigheid van tahin maakt het een perfect ingrediënt voor een marinade of een dressing. Mix 'm met een zuur zoals citroen, of in dit geval: grapefruit. Ook is het lekker in de mix met sojasaus en honing. Marineer er je tofu, kip of vis mee. 

Spinazie in het seizoen

Van maart tot en met oktober is spinazie in het seizoen. De bladgroente groeit dan volop op Nederlandse bodem. De groente zit barstensvol vitamine B1, vitamine B11 en vitamine K. Die zijn goed voor je energiestofwisseling, energieniveau, bloedstolling en sterke botten. 

Wat is gezonder: rauwe of verhitte spinazie?

Kun je nu het beste rauwe of verhitte spinazie eten? Keuringsdienst van waarde zoekt het uit.

spinazie verhitten of rauw