Er gaat al lang een hardnekkig verhaal: spinazie mag je niet opnieuw opwarmen. Maar is dat een broodje aap of zit er een kern van waarheid in? Keuringsdienst van waarde zoekt het uit.
Groenten met nitraat
De bladgroente spinazie bevat de stof nitraat. Ook andere groenten zoals bieten en andijvie bevatten nitraat. Dit is in kleine hoeveelheden helemaal niet schadelijk voor je. Sterker nog: spinazie is hartstikke gezond! Waar komt dan het idee vandaan dat spinazie opwarmen gevaarlijk is?
Nitraat versus nitriet
Dat komt door bacteriën die nitraat omzetten in nitriet bij verhitting of in lauwwarme toestand. En dit is in grote hoeveelheden wél schadelijk voor de gezondheid, omdat je lichaam dat kan omzetten in de mogelijk kankerverwekkende stof nitrosamine.
Gelukkig zit er in nitraatrijke groenten ook vitamine C, die de opbouw van nitrosamine juist weer vermindert. De risico's voor je gezondheid zijn bij deze groenten dus verwaarloosbaar (bron: Voedingscentrum).
Vroeger dacht men dat er een stuk meer nitraat in spinazie zat, waardoor het gezondheidsrisico groter werd ingeschat bij het opnieuw verhitten van een spinaziegerecht.
de tekst gaat verder onder het kader
Snel in de koelkast
Toch is er wel enige oplettendheid nodig als je te veel van een spinaziegerecht hebt gemaakt. Je kunt het gerust de dag erna opwarmen, maar zet dan wel meteen na het eten je gerecht in de koelkast.
Op het moment dat spinazie lauw wordt, creëer je de perfecte omstandigheid voor bacteriën om aan de slag te gaan. Dan zetten ze het snelst nitraat om in nitriet. En dat wil je juist voorkomen. In de koelkast koelt je spinazie direct af, waardoor bacteriën geen kans krijgen.
Als spinazie na verhitting weer lauw wordt, zetten bacteriën nitraat het snelst om in nitriet
Een broodje aap?
Het is helemaal niet gevaarlijk om je spinazie opnieuw te verhitten. Zolang je jouw gerecht maar op tijd in de koelkast zet, ben je juist hartstikke gezond bezig. Broodje aap, dus.