Persbericht

BinnensteBuiten: Oud kloosterkapel en een biodynamische melkveehouder

Datum: 31 okt 2019 om 18:45

Judith Rimmelzwaan en haar ex-man kopen in Roermond een oud kloosterkapel om te verbouwen tot hun droomwoning. Tijdens het proces strandt hun huwelijk, waarna Judith het huis zelf afbouwt volgens haar eigen wensen. Als glaskunstenares heeft ze een liefde voor bijzondere ramen en restauraties, ze voelt zich dan ook als een vis in het water tussen al het glas-in-lood dat de kapel kent. Het interieur is een opmerkelijke mix tussen antiek, modern design en humor; zo rust er in de oude relikwieput vandaag de dag een blinkend gouden designschedel.  

Een beeld dat je vrijwel nooit ziet: een melkkoe in de wei met haar kalf. De meeste melkveehouders in Nederland kiezen ervoor om het kalf de dag van de geboorte te scheiden van zijn moeder. Zo niet biodynamisch melkveehouder Durk Oosterhof in Drachten. Durk laat de kalveren een paar maanden bij hun moeder lopen. “Door het kalf bij de koe te houden, kunnen de dieren hun moedergedrag en hun zooggedrag uiten. Ik vind het belangrijk dat dieren soorteigen gedrag kunnen vertonen.” Voor Durk heeft deze manier van vee houden ook voordelen. “Niemand kan zo goed voor het kalf zorgen als de moeder zelf, dus daar heb ik minder werk aan. Bovendien levert het mij meer arbeidsvreugde op.” Chef-kok Leon Mazairac ontmoet deze bijzondere melkveehouder en bereidt wat lekkers met de melk van de dames.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste BinnensteBuiten nieuws, meld je dan aan voor de BinnensteBuiten nieuwsbrief. Zo ontvang je tweewekelijks inspiratie voor binnen en buiten.

BinnensteBuiten, donderdag 31 oktober om 18.45 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Meer informatie

Matthijs de Bruijn

Programma

BinnensteBuiten

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880