De verwondering: Jonas Slaats

Datum: 28 feb 2016 om 08:25

In het NCRV-programma De verwondering ontmoet Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gasten mee de stilte van de zondag in om met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.

Zondag 28 februari is Jonas Slaats (35) te gast in het boshuisje van De Verwondering. Deze theoloog, geboren en getogen in Gent, verdiept zich al sinds zijn puberteit in de grote wereldgodsdiensten. Slaats laat zich leiden door het inzicht dat God zich niet gevangen laat zetten door religieuze grenzen en is dan ook een fervent pleitbezorger van het interreligieuze levensgevoel.

Desondanks kan Jonas Slaats niet buiten het christendom: zijn christelijke wortels zitten simpelweg te diep. Hij voelt zich het meest thuis in het Nieuwe Testament en het Onze Vader is zijn favoriete religieuze tekst. Maar Slaats zou Slaats niet zijn als zijn eigenzinnige interpretatie van dit gebed niet sterk beïnvloed zou zijn door zijn kennis van de oosterse religies. Volgens de Vlaamse theoloog roept het Onze Vader ons op om ons ego af te breken: de bron van het kwaad is niet de erfzonde maar egocentrisme.

Jonas Slaats ontving in België de publieksprijs voor het Religieuze boek 2015 voor zijn bundel ‘Soefi’s, Punkers & Poëten: een christen op reis door de islam’. Voor dit boek voerde hij als ‘Halal Monk’ drie jaar lang gesprekken met invloedrijke spirituele personen uit de wereld van de islam.

De verwondering, zondag 28 februari om 08.25 uur bij de NCRV op NPO 2.

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

De verwondering

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880