Geestelijk verzorger Mirjam Hulzebos deelt haar indringende verhaal over het verlies van haar dochter Sara in het televisieprogramma De verwondering. Sara kreeg op haar 18e euthanasie vanwege ondraaglijk psychisch lijden. Mirjam vertelt openhartig over haar zware worsteling als moeder en de obstakels die zij tegenkwam binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz).
Mirjam begeleidde haar dochter zo goed als ze kon tijdens haar jarenlange strijd tegen haar psychische problemen. Echter, binnen de ggz stuitte ze op veel weerstand. Het meest pijnlijke was dat het gesprek over Sara’s doodswens moeilijk gevoerd kon worden. “Waarom gaan jullie niet gewoon zitten en luisteren jullie niet naar haar?”, vroeg Mirjam zich vaak af. Toen zij als moeder haar hoop op verbetering opgaf, kreeg ze te horen: “Maar, mevrouw, hoop is het laatste redmiddel binnen de psychiatrie.”
Sara’s problemen begonnen op jonge leeftijd. Ze was als baby al anders en had in haar kindertijd te maken met terugvallen in haar ontwikkeling. Jaren later werd bij haar een autismespectrumstoornis vastgesteld. Ze was depressief en deed diverse malen een suïcidepoging. Ondanks vele behandelingen bleef haar lijden ondraaglijk.
Mirjam moest uiteindelijk accepteren dat ze haar dochter niet in leven kon houden. “Jarenlang leefden we met angst voor suïcide. Na vele pogingen begon ik te denken: als het dan toch eindigt met de dood, dan liever euthanasie. Toen ik dat uitsprak, werd ik door de hulpverlening gediskwalificeerd als moeder.”
Mirjam vindt troost in de gedachte dat ze de best denkbare moeder voor haar dochter is geweest. En ondanks het grote gemis heeft Mirjam kracht gevonden om door te gaan. “Als het jou gegeven is om van het leven te genieten, dan is het bijna een opdracht om het leven te omarmen.”
Na de dood van Sara stopte Mirjam met haar werk als predikante in Friesland. Het werd haar te zwaar om voor te gaan in dezelfde kerk waar ze de kist van haar dochter had binnengebracht. Nu werkt ze als geestelijk verzorger in een ziekenhuis en heeft ze de stichting In liefde laten gaan opgericht. Deze stichting biedt ondersteuning aan ouders van kinderen die euthanasie krijgen of hebben gekregen vanwege psychisch lijden. Zo wil Mirjam een luisterend oor bieden aan lotgenoten.
De verwondering met Mirjam Hulzebos, zondag 3 november om 08.25 uur bij KRO-NCRV op NPO2
In het KRO-NCRV-programma De verwondering ontvangt Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gasten mee de stilte van de zondag in om met hen, weg van de waan van de dag, toevlucht te zoeken bij inspirerende woorden en met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.
Meer informatie
Sem Kaptein
Algemene persvoorlichting
Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880
KRO-NCRV - De Verwondering - Annemiek en Mirjam Hulzebos
Fotograaf:
KRO-NCRV
Disclaimer
Op deze foto rusten auteursrechten. Deze foto mag niet worden verveelvoudigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, in enige vorm of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van KRO-NCRV en fotograaf.
Uitzondering op bovenstaand verbod, betreft zogenaamd promotioneel gebruik t.b.v. KRO-NCRV dan wel onze programma’s. Op voorwaarde dat er een relatie is met het betreffende programma/onderwerp, vermelding van de naam van de fotograaf plaats vindt én met inachtneming van het gestelde in artikel 25 Auteurswet, is het toegestaan om zonder nadere vergoeding gebruik te maken van de foto.
Downloaden
Door de foto te downloaden geeft u aan akkoord te zijn met bovengenoemde voorwaarden en deze te zullen naleven. De foto wordt in een apart scherm geopend. Kies bovenin dit scherm voor “bestand” en hierna “opslaan als”. Dit kan afwijken per webbrowser.