De poppenwereld waarin wit, blond en perfect wordt gepropageerd is nog steeds mateloos populair. Maar welke poppen zijn er voor kinderen van kleur, kinderen met fysieke uitdagingen, met medische aandoeningen, of die er net even anders uitzien. Hoe werkt die wereld met helden en heldinnen in op kinderen die zich niet herkennen in de witte poppen? 2Doc: Een pop zoals ik is op donderdag 26 oktober om 22.25 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO2. 

Volgens pedagoog en psycholoog Jillian Emanuels kampen kinderen van kleur en bi-culturele kinderen vaak met een negatief zelfbeeld. Zij doen op jonge leeftijd al uitspraken zoals: “Ik wil wit zijn” of “Ik vind mijn haar niet mooi.” Op televisie en in films zien deze kinderen veelal witte mensen waardoor het lastig is voor hen om een positief zelfbeeld te kunnen ontwikkelen.

#eenpopzoalsik
KRO-NCRV vindt het belangrijk dat iedereen zich gezien en gerepresenteerd voelt in onze samenleving. Naast de 2Doc: Een pop zoals ik en de online video #eenpopzoalsik wil KRO-NCRV de dialoog op gang brengen over wat diverse poppen kunnen betekenen voor kinderen. In de online video #eenpopzoalsik delen bekende Nederlanders, zoals Sharon de Miranda (TV chef-kok BinnensteBuiten), London Loy (TV chef-kok), Lotte van Eijk (TikTok ster en pep-talker), Tanja Jadnanansing (ex-politicus), Kelly-Qian (documentairemaker “De Afhaalchinees”) hun ervaring met poppen uit hun jeugd waarin zij zich niet herkenden. Daarnaast vertellen ze ook wat het met hen doet, als ze een pop in handen krijgen die wel op hen lijkt. 

Negatief zelfbeeld
In de 2Doc: Een pop zoals ik worden onder meer de kinderen Nyah Nameh (5), Elisanio (7) en moeder Serenity gevolgd. Nyah Nameh wil het liefst lijken op de witte prinses Elsa uit de film Frozen. Elisanio is een jongen met Albinisme. Hij heeft moeite met zichzelf te accepteren, omdat de buitenwereld hem regelmatig afwijst. Als hij een pop met albinisme krijgt, verandert zijn wereld. Serenity is een moeder van drie kinderen die alleen maar zwarte poppen koopt, omdat ze wil voorkomen dat haar kinderen een negatief zelfbeeld ontwikkelen.

‘Tante pop’
Ellen Brudet of ‘Tante pop’, wordt ook in de documentaire gevolgd. Brudet begon tien jaar geleden een winkel met zwarte poppen, omdat die er niet was voor kinderen van kleur. “Ik vind het helemaal niet erg als een zwart kind witte poppen heeft, maar het is wél erg als een kind daarop wil gaan lijken, en zichzelf daardoor minderwaardig voelt,” aldus Ellen. Zo ziet zij kinderen met een ander haartype, huidskleur, of een gezicht dat afwijkt van de norm - zoals Albinisme, Down of Vitiligo - die een pop vinden die op hen lijkt én waarmee ze zich kunnen identificeren. 

Een pop zoals ik is geregisseerd door Cinta Forger en Walther Grotenhuis en is geproduceerd door Olympic Films in samenwerking met KRO-NCRV. De film kwam tot stand met steun van CoBO. 

2Doc: Een pop zoals ik, donderdag 26 oktober om 22.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. 

Programma

Documentaires

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880