In het gloednieuwe KRO-NCRV programma Space Challenge - Expeditie Mars, nemen astronaut André Kuipers en presentator Klaas van Kruistum de hele familie mee op een bijzondere interactieve ontdekkingstocht door de ruimte, met als eindbestemming planeet Mars. Het programma dat vanaf zaterdag 5 november te zien is bij KRO-NCRV op NPO Zapp zit vol wetenschap, techniek en verhalen uit de fascinerende wereld van de ruimtevaart. Daarnaast kan iedereen live meespelen via de app van Zapp met ‘de test’.

EXPEDITIE MARS 
In zeven afleveringen komen we elke week een stap dichter bij onze eindbestemming. Het publiek krijgt daarmee een inkijkje in de toekomst die ooit echt gaat gebeuren: de eerste mens op Mars. André en Klaas bereiden de kijkers in aflevering één voor op de lancering. In aflevering twee nemen ze een kijkje in het International Space Station en in aflevering vijf zetten ze samen met de kijkers thuis voet op de maan. Tot slot landen ze in aflevering zeven - als alles goed gaat - op Mars.

AUGMENTED REALITY 
Vanuit de studio – die is ingericht als mission control room - vertelt André alles over wat er komt kijken bij een bijzondere ruimtereis als deze. Hij gebruikt tal van voorbeelden vanuit zijn eigen ervaring en verschillende proefjes en experimenten. Om het verhaal nog meer tot leven te brengen, wordt er gebruik gemaakt van augmented reality waarbij het dak van de studio volledig virtueel is. Omdat het dak ook open kan, geeft het oneindige mogelijkheden voor een kijkje in het heelal.

SPACE CHALLENGE CREW
Om te ervaren wat de mens moet kunnen om een reis naar Mars te maken, heeft KRO-NCRV een crew samengesteld: actrice en presentatrice Stephanie van Eer, YouTuber en presentatrice Marije Zuurveld en acteur en presentator Nizar El Manouzi gaan elke aflevering een uitdaging aan.

Deze aspirant-astronauten maken een paraboolvlucht waarin ze gewichtloosheid ervaren, ondergaan een helmduik in een diepe watertank om te trainen voor een ruimtewandeling en worden gedropt op de vulkaan Etna waar echte astronauten in opleiding worden getraind voor een mogelijke missie naar Mars. 

ASTRONAUTENKENNIS 
Bij alleen kijken blijft het niet! Want de hele familie thuis wordt uitgedaagd om via de app van Zapp mee te doen met ‘de test’. In elke aflevering wordt de astronautenkennis van de kijkers getest en kun je kansmaken op één van de zeven unieke space patches die speciaal voor het programma zijn ontworpen. Bovendien wint de allerbeste speler thuis een meet & greet met André Kuipers op school!

Aflevering 1 - 5/11 
De komende weken maken we met elkaar een ruimtereis naar Mars! Maar waarom willen we daar zo graag naar toe? In deze eerste aflevering legt expeditieleider André Kuipers ons uit wat er allemaal komt kijken bij een lancering en zien we hoe een raket eigenlijk werkt. Onze crewleden nemen plaats in een zogeheten G-krachten centrifuge om te ervaren welke krachten er bij een ruimtereis vrijkomen. Speel live mee via de app van Zapp en maak kans op mooie prijzen.

Aflevering 2 - 12/11
We zijn vertrokken naar Mars en maken onze eerste tussenstop: het International Space Station. Een plek die André Kuipers goed kent! Maar hoe is het om daar te verblijven? En hoe komt het eigenlijk dat alles zweeft in de ruimte? Ook krijgen we antwoord op de vraag hoe astronauten poepen en plassen in de ruimte. Crewleden Nizar en Stephanie ondergaan een paraboolvlucht waarmee ze gewichtloosheid ervaren op aarde. Speel live mee via de app van Zapp en maak kans op mooie prijzen.

Aflevering 3 - 19/11
Inmiddels weten we dat de normale dingen op aarde een uitdaging zijn in de ruimte. Zo ook het werk dat astronauten doen in het International Space Station. Maar waar bestaat dat uit? En wat komt er allemaal kijken bij het maken van een ruimtewandeling? Astronaut André Kuipers legt uit waarom astronauten altijd van die grote pakken dragen. Crewlid Nizar maakt een speciale helmduik in een bad van 9-meter diep. Speel live mee via de app van Zapp en maak kans op mooie prijzen.

Aflevering 4 - 26 /11
We laten het International Space Station achter ons en zetten koers richting de Maan die in de toekomst als tussenstation zal worden gebruikt voor reizen naar Mars. Waarom gaat de mens in de toekomst eigenlijk naar Mars? En bijvoorbeeld niet naar één van de andere planeten zoals Venus, Mercurius of Jupiter? Crewlid Marije neemt plaats in een zogeheten dode kamer en we krijgen antwoord op de vraag of André Kuipers denkt dat er buitenaards leven bestaat. Speel live mee via de app van Zapp en maak kans op mooie prijzen.

Aflevering 5 - 3/12
In deze aflevering zetten we voet op de Maan. In de toekomst wordt de Maan gebruikt als een tussenstop voor reizen naar Mars. Maar we zijn niet de eerste mensen die landen op de Maan. Hoe ging dat vroeger? En hoe gaat dat in de toekomst? André Kuipers legt uit dat ze in de ruimtevaart vaak samenwerken met robots. Crewleden Marije en Stephanie gaan in de praktijk ervaren hoe het is om een robot op afstand te besturen. Speel live mee via de app van Zapp en maak kans op mooie prijzen

Aflevering 6 - 10/12
We laten de Maan achter ons en reizen door naar Mars. Een reis van maar liefst zeven maanden. Maar wat doen astronauten al die tijd? Ondertussen legt André Kuipers ons uit wat de gevaren zijn van zo’n lange reis en kijken we naar de belangrijkste ster in ons zonnestelsel: de zon. Onze crewleden Nizar, Marije en Stephanie ondergaan een Averij training om te kijken hoe ze als team samenwerken onder hevige stress. Speel live mee via de app van Zapp en maak kans op mooie prijzen.

Aflevering 7 - 17/12
Na een lange tijd landen we eindelijk op Mars. Tenminste… als alles goed gaat. De NASA noemt een landing op Mars ook wel de 7-minute of terror. En als we dan uiteindelijk voet op Mars zetten, wat gaan we daar dan eigenlijk doen? En hoe overleven we op onbewoonbare planeet zonder zuurstof? André Kuipers legt uit dat water kan branden en crewlid Marije reist af naar een plek op aarde waar astronauten trainen voor missies naar Mars. Speel live mee via de app van Zapp en maak kans op mooie prijzen.

Space Challenge - Expeditie Mars, vanaf zaterdag 5 november iedere week te zien om 19.20 uur bij KRO-NCRV op NPO Zapp.

Meer informatie

Nandita Ramlakhan

Programma

Space Challenge

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880