Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, spreekt zich uit tegen de Nederlandse overweging om ook boven Syrië te gaan bombarderen. Minister Hennis van Defensie maakte dat voornemen afgelopen weekend bekend. Annan zegt vanavond in Brandpunt (KRO-NCRV): “Niemand heeft mij ervan overtuigd dat bombarderen succesvol is.” Ook het inzetten van grondtroepen is volgens Annan een slecht idee.

Annan roept premier Rutte en zijn Europese collega’s op om morgen tijdens de Eurotop eindelijk leiderschap te tonen in de vluchtelingencrisis. Ook vindt hij dat de minister-president en de andere regeringsleiders veel meer  moeten opstaan tegen politici als Geert Wilders.
De diplomaat zegt teleurgesteld te zijn in de Europese Unie “een groep waar we dachten dat iedereen bereid was om iets van zijn soevereiniteit op te geven voor het algemeen belang”. Maar dat wordt steeds minder,  waarschuwt Annan: "Jullie verliezen jullie morele autoriteit”. 
Kofi Annan won in 2001, samen met de Verenigde Naties, de Nobelprijs voor de vrede. Tegenwoordig is hij voorzitter van zijn eigen stichting, The Kofi Annan Foundation en is hij lid van The Elders, een comité van wereldleiders en opgericht door Nelson Mandela. Voor beide functies zet hij zich in voor vrede en mensenrechten.

Meer informatie

Matthijs de Bruijn

Programma

Brandpunt+

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880