Persbericht

KRO-NCRV 2Doc: Voorgoed samen

Datum: 14 feb 2022 om 20:25

“We hebben een prachtig leven gehad, we laten geen kinderen achter, we gaan niet zitten wachten tot de aftakeling toeslaat en het leven ellendig wordt.”

Loes (88) en Monique (74) houden al een halve eeuw zielsveel van elkaar. Maar sinds de dementie van Monique en de spierziekte van Loes zijn ze meer dan ooit afhankelijk van de ander. Ze willen niet ondragelijk lijden en besluiten gezamenlijk uit het leven te stappen. In KRO-NCRV 2Doc: Voorgoed samen (14 februari, 20.25 uur, NPO 2) volgt regisseuse Nousjka Thomas het stel in de aanloop naar hun gezamenlijke euthanasie. Zijn Loes en Monique voorlopers van een toekomstige generatie die voltooid leven accepteert en mag sterven zonder lijden?

Gesprekken met euthanasie-artsen hebben ze al achter de rug, het wachten is of de SCEN-artsen aan hun wens om samen te sterven tegemoet zullen komen. In de tussentijd ruimen Loes en Monique hun leven op in een boerderij vol herinneringen en spullen. Ze wandelen door de tuin, knuffelen met de poezen en volgen het nieuws. Aan tafel met een goed glas wijn duiken ze vol in de oude herinneringen en zijn ze terug in hun jongere jaren toen hun liefde voor het eerst opbloeide. De energie en kracht van Monique houdt Loes fysiek op de been en de heldere geest van Loes wijst Monique de weg. Hun beslissing staat vast. In hun ogen is een goede dood, een dood die op tijd komt.

Nu het einde nadert komen vrienden en familie voor het laatst op bezoek in de boerderij die altijd gastvrij voor hen openstond. Maar het afscheid valt zwaar, want hoe praat je nuchter over de dood als er ook nog gelachen wordt, herinneringen worden opgehaald en genoten van een stuk taart? Huisvriend Jac kan zich inleven in de wens om samen te sterven. Toch schrikt hij als hij ontdekt dat het stel een gifboek met dodelijke mixen in huis heeft gehaald, nadat de huisarts het verzoek voor een gezamenlijke euthanasie in eerste instantie heeft afgewezen. De huisarts verwijst Monique en Loes uiteindelijk naar het Expertisecentrum euthanasie. Hun euthanasiewens viel binnen de grenzen van de huidige euthanasiewet, maar bevindt zich op de rand van voltooid leven. Kanhet leven voltooid zijn als je nog geniet van de zon, de wuivende takken aan de bomen, de klanken van Miles Davis en van de geliefde die naast je zit? Zou je de dood niet nog één dagje uitstellen, één weekje, een maand of nog een seizoen? Hoe omhels je elkaar voor de laatste keer en vind je de woorden die betekenis geven aan de vriendschap die je hebt gedeeld?

Voorgoed samen is geregisseerd door Nousjka Thomas en geproduceerd door Hollandse Helden in samenwerking met KRO-NCRV. De documentaire wordt uitgezonden in de week van de euthanasie van 13 tot en met 19 februari.

2Doc: Voorgoed samen, maandag 14 februari (Valentijnsdag) om 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Meer informatie

Grace van de Klundert

Programma

Documentaires

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880