In de week tegen het pesten komt KRO-NCRV met een derde editie van de KRO-NCRV documentaire reeks Eindeloos gepest. Hoe kan het dat, alleen al online, meer dan 400.000 jongeren gepest worden en dat dit maar doorgaat? In deze vernieuwde editie blikken meerdere jongeren terug op hun pestverleden. Eindeloos gepest - het verhaal van Nora, Tren en Anne-Ruth, laat de persoonlijke verhalen van deze jongeren zien. Hoeveel impact het heeft om als kind gepest te worden? Welke littekens laat pesten achter? Maar vooral durven Nora, Tren en Anne-Ruth in alle openheid te vertellen hoe ze de veerkracht hebben gevonden om hun leven weer op te pakken. Eindeloos gepest is dinsdag 24 september te zien bij KRO-NCRV om 21:10 uur op NPO 3.

Dit is het derde deel in de reeks waarin de levensverhalen worden verteld van jongeren die in hun jeugd erg gepest zijn en geen uitweg zagen. In eerdere delen van Eindeloos gepest werden de levensverhalen verteld van Maryana en Daan, die vanwege het pesten het leven niet meer zagen zitten. Ook Tren, Nora en Anne-Ruth zijn door het pesten in een donker dal terecht gekomen. In alle openheid vertellen zij over de veerkracht die zij hebben gevonden om hun leven een andere wending te geven. Dat de impact van pesten groot is, wil KRO-NCRV met deze documentaire reeks extra onder de aandacht brengen in de week tegen het pesten.

Het verhaal van Nora  
De sportieve en creatieve Nora (18) zit in het tweede jaar van haar keramiekopleiding en in het weekend is ze vaak in het bos te vinden op haar mountainbike samen met haar vriend Jay. Ook gaat ze graag op pad met haar eigen hondje Babs en helpt ze haar moeder in de nagelstudio. Als one of the guys vond Nora het lastig om op de basisschool aansluiting te vinden bij meiden. Steeds vaker werd ze gepest en buitengesloten. Zo werden haar kleren regelmatig na het gymmen nat gemaakt, of kwam er niemand opdagen bij een afspraak. Dit bleef maanden doorgaan totdat daar ineens verandering in kwam.

Het verhaal van Tren
Paardenliefhebber Tren (24) heeft zijn eigen hoefsmederij en woont samen met zijn vriendin Fabiënne in het zuiden van Limburg. Hij besteedt zijn vrije tijd graag met zijn vrienden, gaat naar festivals, speelt gitaar en kweekt zijn eigen bonsaibomen. Hij geniet volop van het leven, maar dat is niet altijd zo geweest. Van kleins af aan is Tren erg gepest omdat hij andere interesses had, maar ook vanwege een moedervlek in zijn gezicht. Toen hij in groep 8 besloot om die weg te halen, als frisse start voor de middelbare school, bleek het niet het gewenste effect te hebben waar hij op had gehoopt.

Het verhaal van Anne-Ruth
De christelijke Anne-Ruth (20) is tijdens het afronden van haar studie al met een leuke baan begonnen in de gehandicaptenzorg. Daarnaast gaat ze er graag op uit met haar vriend Roberto, vind je haar thuis met haar familie, of bij een concert met vriendinnen. Voor Anne-Ruth waren haar tienerjaren een zwarte periode waar ze liever niet aan terugdenkt. Dagelijks werd ze uitgescholden en nageroepen voor dik varken of dat de pesters achter haar aan knor geluiden maakten. Nadat ze als 14-jarige ontdekte dat er zelfs een nep datingprofiel van haar was aangemaakt, waarin ze als dik en over-eter werd aangeprezen, besloot ze dat het genoeg was. Ze nam de moedige stap om publiekelijk haar verhaal te doen en dat bracht grote gevolgen met zich mee. 

Honderden gezichten  
De drie hoofdpersonen zijn onderdeel van het omvangrijke en indrukwekkende fotoproject van fotografe Susan Leurs. Zij maakt deze portretten al sinds 2016 en heeft inmiddels honderden gepeste mensen geportretteerd. Het is haar missie om pesten een gezicht te geven en te laten zien dat achter ieder gezicht een pestverhaal kan schuilen. Ze heeft zich voorgenomen hiermee door te gaan totdat het niet meer nodig is. 

Eindeloos gepest - het verhaal van Nora, Tren en Anne-Ruth is dinsdag 24 september om 21:10 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 3.

Meer informatie

Programma

Eindeloos gepest

Persvoorlichting

Sem Kaptein

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880