In de KRO-NCRV documentaire Eindeloos Gepest – Het verhaal van Maryana zien we het verhaal van Maryana die niet meer verder wilde leven, omdat het pestleed voor haar ondragelijk werd. Aan de hand van verhalen van haar familie, docenten, vrienden en klasgenoten krijgen we een beeld van wie Maryana was en wat haar bezig hield. Alle nabestaanden hebben dezelfde boodschap: laten we hiervan leren en zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt.

Maryana was one of a kind. Nadat haar ouders op jonge leeftijd uit elkaar gaan, krijgt ze te maken met harde levenslessen. Financieel heeft het gezin het niet breed. Maryana ontwikkelt zich tot een eigenzinnige tiener. Al op jonge leeftijd creëert ze haar eigen stijl, kleedt ze zich anders dan anderen en is ze open over haar biseksualiteit. Wat anderen van haar vinden, lijkt haar niets te doen. Dat Maryana haar eigen ding deed en eigen stijl had, zorgt er op de lagere school al voor dat ze gepest wordt. Haar uiterlijk, kledingkeuze en achtergrond zorgt ervoor dat ze buiten de groep ligt.

Op de middelbare school gaat het goed, maar buiten de school weten de pesters haar in het dorp nog steeds te vinden. Ze wordt regelmatig achtervolgd, aan haar haren getrokken of van haar fiets afgetrapt. Als Maryana thuis is, gaat het pesten online door.

Het is zaterdag 14 november 2020. Maryana heeft met haar moeder en oma een hele fijne dag. Ze zijn samen bij oma om haar te helpen de tuin in kerstsferen te brengen. ’s Avonds zoekt Maryana nog online kerstcadeaus uit voor haar vrienden. Maar later op deze avond gaat het mis. 

In deze KRO-NCRV documentaire willen de ouders en direct betrokken van Maryana hun verhaal vertellen om dit onderwerp onder de aandacht te brengen: “Pesten moet stoppen”, zeggen ze stellig. “Als we door ons verhaal te delen maar één iemand kunnen redden, dan is dat al mooi”.

De documentaire is dan ook gemaakt in samenwerking met familieleden, direct betrokken en 113 Zelfmoordpreventie. Iedere week overlijdt er een tiener aan zelfdoding. Het is van groot belang om dit maatschappelijk probleem samen aan te pakken. Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem. Chat 113.nl of bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Deze documentaire is gemaakt door Skyhigh TV in opdracht van KRO-NCRV.

Eindeloos Gepest – Het verhaal van Maryana, 8 februari om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 3

Programma

Eindeloos gepest

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880