Er wordt door thuisonderwijs meer gepest via internet. Dat blijkt uit navraag van KRO-NCRV's Pointer bij de Kindertelefoon, waar de laatste maanden een ruime verdubbeling van het aantal meldingen binnen is gekomen over ‘cyberpesten’.

“Vorig jaar ging het twee keer per dag over cyberpesten”, zegt Paulien Morsch van de Kindertelefoon. “En nu is dat aantal verhoogd naar vijf keer.” Belangrijkste oorzaak is volgens de Kindertelefoon het thuisonderwijs, waardoor het sociale leven van kinderen zich nog meer online afspeelt. “De ontwikkeling is zorgelijk, maar verrast ons helaas niet.”

Klaartje Schüngel, expert cyberpesten bij Bureau Jeugd en Media, herkent de toename: “We kunnen deze cijfers niet negeren.” Schüngel stelt dat het positief is dat leerlingen hun weg naar de Kindertelefoon weten te vinden, maar noemt de toename van deze vorm van pesten verontrustend. “Online pesten is veel laagdrempeliger. Je hebt vaak te maken met anonimiteit, waardoor pesters sneller een grens over gaan en omstanders minder snel ingrijpen.”

De Onderwijsinspectie controleert scholen momenteel niet op sociale veiligheid, waar pesten onderdeel van is. In een reactie zegt de inspectie daardoor geen zicht te hebben op de omvang van het probleem cyberpesten. Scholen zijn tijdens de coronacrisis, vanwege de sluitingsperiode, ook niet verplicht door de inspectie om hierop te monitoren.

Docenten vinden het lastig om een helder beeld te krijgen van wat zich online afspeelt onder leerlingen. En daarmee dus ook van cyberpesten. Ellen Hondius van Stichting School en Veiligheid benadrukt het belang van gedragsregels in de online klas. “Als er geen positieve groepssfeer is, en leerlingen niet voor elkaar opkomen, gaat het van kwaad tot erger.” Hondius ziet dat als deze ‘groepssfeer’ in een klas goed is, er ook vaak minder wordt gepest.

Over Pointer

Op tv, radio en online agendeert KRO-NCRV's Pointer maatschappelijke onderwerpen, onthult nieuws en misstanden en koppelt de modernste tools aan dossieronderzoek. Pointer is het eerste en grootste crossmediale journalistieke platform met een uitgebreide mix aan journalistieke tools, zoals crowdsourcing, datajournalistiek en open source intelligence. Juist met hulp en inzet van het publiek pakt het de kwesties van nu aan. 

Pointer richt zich op maatschappelijke problematiek waarbij de input van de burger het vertrekpunt is van het onderzoek met als thema’s: Wonen en leefomgeving, Werk en geld, Gezondheid en zorg, Klimaat en duurzaamheid, Recht en onrecht, Onderwijs en jeugd, Misinformatie en privacy. Pointer zorgt ervoor dat je met je neus op de feiten wordt gedrukt. 

Pointer, zondag 28 februari om 19.30 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 1.

Meer informatie

Marlies van de Meent
Eva Reitsma

Programma

Pointer

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880