Over jeugd- en GGZ-instelling Compass worden al minstens acht jaar klachten ingediend bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Afgelopen maand onthulden Follow the Money en KRO-NCRV’s Pointer dat Koos Föllings, oprichter en eigenaar van Compass, zich jarenlang ten onrechte voordeed als psychotherapeut en recent veroordeeld is voor stalking. Nu blijkt dat er zeker negentien meldingen zijn gedaan over gebrekkige zorg en andere misstanden bij de instelling; de eerste dateert al van 2013. Compass heeft inmiddels een cliëntenstop aangekondigd. Zilveren Kruis vordert 440.000 euro terug van de instelling.

De meldingen komen van cliënten, medewerkers en gemeenten; alleen al de gemeente Nijmegen heeft er elf ingediend. Naast slechte zorg betreffen ze grensoverschrijdend gedrag door bestuurder Föllings, zijn gebrek aan kwalificaties, onveilige situaties voor cliënten, declaratiefraude en het verzaken van wettelijke eisen op het gebied van behandeling en klachtenprocedures. In totaal zijn bij Pointer en Follow the Money nu negentien afzonderlijke meldingen bekend, waarvan er in elk geval twee zijn gedaan door gemeenten namens meerdere cliënten.

Voordat de Inspectie in 2020 een rapport publiceerde waarin de toezichthouder alleen enkele 'verbeterpunten' constateert, zijn al zeker zes meldingen gedaan over misstanden bij de instelling. Bovendien is dan al twee keer expliciet gewaarschuwd over Föllings zelf en heeft de IGJ zelf geconstateerd dat Föllings zich ten onrechte voordoet als psychotherapeut. Op dat laatste volgde slechts een waarschuwing, liet de IGJ eerder aan Pointer en Follow the Money weten. 

Sinds de publicaties in april zijn meerdere onderzoeken gestart naar Compass en heeft de instelling op haar website een cliëntenstop aangekondigd. Verzekeraar Zilveren Kruis zegt tegen Pointer en Follow the Money na eigen onderzoek nu al 440.000 euro aan declaraties bij het bedrijf terug te vorderen. CZ doet bij oud-cliënten nader onderzoek naar declaraties van Compass. Zij melden dat hun declaraties mogelijk niet overeenkomen met de zorg die daadwerkelijk is geleverd.

De Inspectie wil niet reageren op vragen van Pointer en Follow the Money, vanwege lopend onderzoek naar Compass. Directeur Koos Föllings ontkent in een reactie zelf diagnoses te stellen. Voorts verwijst hij naar de Inspectie: 'De IGJ ziet er (uiteindelijk) op toe dat er binnen Compass goede en adequate zorg wordt verleend. De IGJ heeft nooit eerder aanleiding gezien voor het opleggen van een maatregel.'

Over Pointer 

Op tv, radio en online agendeert KRO-NCRV's Pointer maatschappelijke onderwerpen, onthult nieuws en misstanden en koppelt de modernste tools aan dossieronderzoek. Pointer is het eerste en grootste crossmediale journalistieke platform met een uitgebreide mix aan journalistieke tools, zoals crowdsourcing, datajournalistiek en open source intelligence. Juist met hulp en inzet van het publiek pakt het de kwesties van nu aan.  

Pointer richt zich op maatschappelijke problematiek waarbij de input van de burger het vertrekpunt is van het onderzoek met als thema’s: Wonen en leefomgeving, Werk en geld, Gezondheid en zorg, Klimaat en duurzaamheid, Recht en onrecht, Onderwijs en jeugd, Misinformatie en privacy. Pointer zorgt ervoor dat je met je neus op de feiten wordt gedrukt. 

Pointer, vanaf 8.00 uur op de website en zondagavond om 19.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 1.  

Meer informatie

Marlies van de Meent
Eva Reitsma

Programma

Pointer

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880