Traditiegetrouw staat bij KRO-NCRV de week van de Allerzielen in het teken van dierbare mensen we missen. Presentator Anita Witzier reist ook dit jaar Voor wie steek jij een kaarsje op? door heel Nederland om deze verhalen van verlies en herinnering op te halen en te delen met de kijker. Vanaf maandag 28 oktober is Anita dagelijks in een andere stad waar ze korte portretten maakt van nabestaanden die praten over hun verlies. Op de avond van Allerzielen, zaterdag 2 november, staat zij uitgebreider stil bij opmerkelijke verhalen van mensen die het afgelopen jaar zijn overleden. Onder andere bij kostuumontwerper Jan Aarntzen, Sanne die slachtoffer werd van femicide en Europees kampioenen Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel. Ook NPO Klassiek  besteedt aandacht aan Allerzielen via radio en online, en met de podcast Het requiem via NPO Luister. 

Op maandag staat Voor wie steek jij een kaarsje op? stil bij de Rotterdamse gospelzangeres Joany Muskiet, ook bekend als Ma Joany. Ze zong in de gevangenis en had een goede band met de gevangenen. Dinsdag wordt Sam van Grondelle herdacht, een 29-jarige maatschappelijk betrokken Amsterdammer, die verdronk in het IJ. Op woensdag wordt er een kaarsje opgestoken voor bisschop Harrie Smeets uit Roermond. Dat doen zijn goede vriendin en mantelzorgster Helene van Erve en de Indiase pastoor Anu Antony. Donderdag branden we op een bijzondere plek een kaars voor decor- en kostuumontwerper Jan Aarntzen, een begrip in artistieke kringen. Hij werkte mee aan meer dan 100 theaterproducties. Op vrijdag herdenken we Djurre Bootsma, een 14-jarige jongen die door het dak viel van een zorgboerderij in St. Maartensbrug.

Vogelonderzoeker
Op de avond van Allerzielen, zaterdag 2 november, staat Anita stil bij opmerkelijke verhalen van mensen die het afgelopen jaar zijn overleden. Zo is er een eerbetoon aan Alfred Blok (86): gepassioneerd vogelonderzoeker in onder meer Noorwegen en op Vlieland, waar iedereen hem kende. Zijn dochter en twee dierbare vrienden staan stil bij het leven van deze eigenzinnige bioloog, die veel mensen inspireerde om anders naar de natuur, naar vogels te kijken. 

Femicide
Sanne was pas 31 jaar oud toen ze door haar ex-vriend, een politieman, werd vermoord. Haar vader Wim doet sinds dat moment alles wat in zijn macht ligt om mensen te wijzen op het gevaar van femicide. Zo heeft hij een grote vrachtwagen die internationaal rijdt laten bedrukken met waarschuwingen voor femicide.

Dementie
Marjan Roozendaal (73) raakte in juli spoorloos nadat ze vanaf een Franse camping was gaan wandelen. Zeven dagen later werd ze gevonden door het Nederlandse reddingshondenteam. Haar dochter en vriendinnen blikken terug de zenuwslopende zoektocht en op haar leven dat meer en meer werd bepaald door beginnende dementie.

Tussenland
Eén op de twee Nederlanders krijgt op enig moment de diagnose kanker. Harde cijfers die laten zien dat kanker iedereen raakt, zo ook de nabestaanden van Jannie Oskam. Jannie kreeg in 2019 het bericht dat ze uitgezaaide borstkanker had. In haar boek Tussenland beschreef ze hoe het is om te leven in een overgangsgebied tussen leven en dood: “Waar je de weg niet kent en waarvan je de taal niet spreekt”. Haar boek kent inmiddels een 5de druk en spreekt veel mensen aan. De bekende longarts Sander de Hosson, groot pleitbezorger van hoogwaardige palliatieve zorg en stervenszorg, had grote waardering voor de missie van Jannie Oskam. Hij, de echtgenoot en de zoon van Jannie blikken terug op haar leven en levenswerk.

Europees kampioen
Sjoukje Dijkstra was in de eerste helft van de jaren zestig een klasse apart in het kunstrijden. Vijf keer werd ze Europees kampioen, drie keer wereldkampioen, en zesmaal is ze uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar. Ze overleed 2 mei van dit jaar. Drie maanden na haar collega-schaatster én dierbare vriendin Joan Haanappel. Haanappel won vergelijkbaar veel prijzen: viermaal nationaal kampioen, drie bronzen medailles op Europese kampioenschappen en ze nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen. Na haar sportcarrière vervolgde haar loopbaan als commentator en verslaggever. Ex-kunstschaatster Lindsay van Zundert, die zelf ook deelnam aan de Spelen in 2022, vertelt over de twee schaatsiconen en haar bijzondere band met beide vrouwen.

Ook dit jaar biedt KRO-NCRV de mogelijkheid om online een kaarsje op te steken voor overleden dierbaren. Dit kan op www.voorwiesteekjijeenkaarsjeop.nl  

NPO Klassiek
NPO Klassiek besteedt ook dit jaar met radio, podcast en online uitgebreid aandacht aan Allerzielen. Zo begint de week bij het radioprogramma Tussen hemel & aarde op zondag 27 oktober, waar een aantal van de mooiste requiems klinken en de podcast Het requiem wordt gelanceerd. De Top 400 van klassieke muziek bevat namelijk een groot aantal requiems, traditionele dodenmissen, waarvan een aantal zoals die van Fauré en Mozart wereldberoemd zijn. Dirigent Carel den Hertog en presentator en theoloog Wilfred Kemp bespreken het ontstaan van het klassieke requiem en laten de luisteraar kennis maken met bekende en onbekende requiems uit verleden en heden.

Op zaterdag 2 november heeft De ochtend een speciale uitzending waarin luisteraars muziek kunnen aanvragen die te maken heeft met een overleden persoon uit hun omgeving. Gedurende de week besteed KRO-NCRV via de socials uitgebreid aandacht aan dit onderwerp door middel van explainers.

Voor wie steek jij een kaarsje op?, van maandag 28 oktober t/m vrijdag 1 november iedere werkdag te zien om 19:40 uur en op zaterdag 2 november te zien om 20:35 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.

Vanaf zondag 27 november is de podcast Het requiem te beluisteren via NPO Luister en op zaterdag 2 november om 07:00 uur heeft De ochtend een speciale uitzending.

Meer informatie

Programma

Voor wie steek jij een kaarsje op?

Presentator

Anita Witzier

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880