Persbericht

KRO-NCRV’s De slapelozen met Frits Spits over de rust en onrust van de nachtelijke uren

Datum: 29 nov 2021 om 22:35

Op maandag 29 november (22.35 uur, NPO 2) start KRO-NCRV met de vijfdelige serie De slapelozen met Frits Spits.  In vijf opeenvolgende warme zomernachten afgelopen augustus bood Frits in zijn intieme radiostudio op NPO Radio 1 een luisterend oor aan hen die de slaap niet kunnen of willen vatten: “Geen oog dicht doen was nog nooit eerder zo aangenaam. We weven kleuren in het zwarte laken van de nacht van de luisteraar.” Gesterkt door slaapdeskundigen, gedragstherapeuten en psychologen, met de zoetgevooisde stem van de poëzie én de nachtelijke cadans van Nederlandstalige muziek, vertelden de slapelozen aan Frits hun verhaal, middenin de donkerste uren van de nacht.

In het tv-programma De slapelozen volgt de camera de slapelozen uit dit radioprogramma naar de geborgenheid van hun slaapkamer. We zien ze worstelen met de slaap, piekeren, schrijven, rommelen of overgeven aan de roep van de nacht. En terwijl de ene slapeloze de uren in de nacht gebruikt om zijn eigen creativiteit uit te dagen, gaat een ander sporten op de verlaten straten. Hoe is het om dagelijks midden in de nacht hard aan het werk te zijn, als visser op volle zee of als bakker in de verlaten dorpsbakkerij? En wat is de magie van de nacht voor een nachtfotograaf, wandelaar of kunstenaar? Wat brengt de nacht hen die niet kunnen slapen, als verder iedereen op één oor ligt?

Met De slapelozen laat KRO-NCRV zien dat een rustige, uitgeslapen nacht lang niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Maar de slapelozen zullen nooit bij de pakken neer gaan zitten en zullen de nacht, al dan niet van harte, omarmen.

Bij de uitzendingen verschijnt tevens een podcast. Met hoogtepunten uit de nachtelijke gesprekken van Frits met zijn gasten en reacties van luisteraars die de slaap niet wilden of konden vatten. De vijfdelige podcastserie is te beluisteren via Apple Podcasts/iTunes, Spotify, Stitcher, Pocket Casts, Google Podcasts en de NPO Radio 1 app.

Naar aanleiding van De slapelozen zendt KRO-NCRV op dinsdag 30 november (23.15 uur, NPO 2) de documentaire In de armen van Morpheus uit. Bijna een kwart van de Nederlanders heeft slaapproblemen. Wat doe je als je slaap zo heftig is dat het je leven overdag ontwricht? Als je nachtmerries ook na het ontwaken voortduren? In de armen van Morpheus (regie: Marc Schmidt) is een ontdekkingstocht naar de schoonheid en de wreedheid van de slaap. Een irrationele wereld waar wij geen vat op hebben, maar die wel vat heeft op ons.

De slapelozen, maandag 29 november bij KRO-NCRV om 22.35 uur op NPO 2

Programma

De slapelozen

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880