Persbericht

KRO-NCRV's De verwondering: Roos Schlikker

Datum: 19 sep 2021 om 08:25

In het KRO-NCRV programma De Verwondering ontvangt Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gasten mee de stilte van de zondag in om met hen, weg van de waan van de dag, toevlucht te zoeken bij inspirerende woorden en met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.

Wie Roos Schlikker ontmoet ziet een stralende, vrolijke en goedgebekte vrouw die zich niet schaamt voor haar Amsterdamse tongval. Ze schrijft onder andere columns voor Het Parool en ook in de wereld van de televisie komt ze geregeld voorbij, de ene keer als deelnemer aan een programma zoals ‘Wie is de mol’, de andere keer als presentatrice van ‘De 5 Uur Show’.

Maar er is ook een ander verhaal te vertellen over deze kleindochter van een dominee uit Friesland. Met een column en een petitie gaf ze de aanzet tot een wetswijziging waardoor ouders van doodgeboren kinderen nu het recht hebben om hun kind te laten registreren. Ook haar eigen dochter Liv heeft daarmee officieel bestaansrecht gekregen.

In Moeder van glas beschrijft Roos Schlikker op een indrukwekkende en ontroerende manier het onzichtbare en het zichtbare leven van haar bipolaire moeder en wat dat voor haar als dochter heeft betekend.

Schlikker leeft zelf niet met de bijbel in de hand. Hoewel ze niet weet of God er is vindt ze het wonder van het leven zo groot dat daarin voor haar iets goddelijks zit. Er is een dimensie die wij niet begrijpen: de tijdloosheid van liefde, kunst, muziek, scheppingskracht, inspiratie. Het is een mysterie, het overkomt je.

En dat er liefde bestaat, intuïtie, hartzeer of, wat zij noemt, een hartsverstand. Dat hartsverstand mag je van Roos Schlikker ook God noemen. Godsbesef en zingeving bestaat eruit dat je probeert dankbaar te zijn voor wat er is, te zien wat er is en dat je probeert om een goed mens te zijn.
De Verwondering, zondag 19 september om 08.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Meer informatie

Joke van Rosmalen
Algemene persvoorlichting

Programma

De verwondering

Presentator

Annemiek Schrijver

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880