Vernond Rombley is net negentien als hij 15 jaar gevangenisstraf krijgt voor een roofmoord. De jongen – die nooit eerder met justitie in aanraking kwam – zit inmiddels acht jaar vast in de beruchte Koraal Specht-gevangenis op Curaçao. Hij blijft volhouden onschuldig te zijn, zo blijkt uit de nieuwe KRO-NCRV documentaireserie De zaak-Rombley. In zijn zaak strijden een oud-politiechef, forensisch experts en het advocatenduo Knoops om zijn onschuld aan te tonen. Daarvoor zijn inmiddels tal van aanwijzingen. Maar hoe zit het met de appjes die hij meisjes stuurde, waarin hij schreef dat hij het wel gedaan heeft?

Een team van onderzoeksjournalisten van KRO-NCRV volgde een jaar lang de inmiddels 27-jarige Vernond Rombley en zijn advocaten, het Nederlandse advocatenechtpaar Geert-Jan en Carry Knoops. Zij strijden samen met een groot team van onderzoekers en deskundigen voor Rombley’s vrijlating. De jongen werd in 2016 veroordeeld als schutter van de brute roofmoord op een 30-jarige Chinese supermarkteigenaar in Willemsstad op Curaçao.

De beveiligingscamera in de kleine supermarkt van de Chinese Zufeng Li registreert op 20 december 2014 een vreselijk misdrijf. De supermarkteigenaar wordt met een pistool neergeschoten, zo is te zien op de originele camerabeelden in de documentaireserie. De overvallers grijpen daarna een paar honderd dollar uit de winkel en verdwijnen. Niet lang daarna wordt de 19-jarige Vernond Rombley als schutter aangewezen. Het belangrijkste bewijs vormen What’s-Appgesprekken naar een aantal meisjes, waarin hij bekent dat hij deze moord heeft gepleegd.

Het makersteam kreeg bij mate van hoge uitzondering toegang tot de Koraal Specht-gevangenis, waar Vernond Rombley voor het eerst ook zelf zijn verhaal kon vertellen, aan KRO-NCRV-regisseur Nick Felix en onderzoeksjournalist Annemieke Ruggenberg. Hij vertelt dat de appjes stoerdoenerij waren om aandacht te trekken van meisjes. Dankzij analyses van app-gesprekken, de beelden van de roofmoord en het strafdossier, vinden de advocaten van Rombley en het team van experts steeds meer bewijzen voor zijn mogelijke onschuld. Het politieonderzoek is volgens hen karig uitgevoerd en de druk vanuit de Chinese gemeenschap om deze zaak snel op te lossen was groot. In de documentaireserie is te zien hoe de veroordeling niet alleen het leven van Vernond, maar ook dat van zijn familieleden drastisch verandert.

De zaak-Rombley is de derde documentaireserie in het dossier ‘Onschuldig Vast?’ van KRO-NCRV, waarbij een team van onderzoeksjournalisten geruchtmakende en omstreden zaken onder de loep neemt en fouten in rechtssystemen aan het licht brengt.

De zaak-Rombley is bij KRO-NCRV te zien op woensdag 10,17 en 14 mei om 21.15 op NPO 3 en op NPO Start.

Programma

Documentaires

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880